Fogadj örökbe egy fát!

Budakeszi központi terei az utóbbi időben látványosan kizöldültek: végre a hőséget és szárazságot is tűrő évelők díszítenek a parkokban és a felújított középületek körül. A levendula és rózsa szigetek mellett idén újabb vonzó beültetések virítanak a sokszor már nyár közepére kitikkadt árvácska-begónia kombó helyett. A Kerekmezőn egyéves születésnapját ünneplő Széchenyi István Általános Iskola kerítése mentén platánok sorakoznak, a bejáratot díszítő virágoskert magazinba illő.

Városunk helyét egykor erdő borította; a római patríciusok házaihoz kellett az első fákat kivágni. A török hódoltság után mintegy 600 holdon irtottak, hogy legyen elegendő szántó a környék lakóinak. A XVIII. századtól a település körül nagyrészben közösségi, fenntartható erdőgazdálkodás folyt. A XIX. sz. óta mind a határban, mind a lakóövezetben tervezett faültetés zajlott, az évek során több is. Így jött létre többek között számos gyümölcsös, melyek helyét a Meggyes, Barackos, Diós, Mandulás vagy éppen a Szőlőskert neve őrzi.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben csatlakozott az Országos Tündérkert Mozgalomhoz, ami a Kárpát- és Zsámbéki-medence őshonos oltványait és gyümölcsfáit gyűjti és ülteti, így ma mintegy 350 fajta több mint 900 példányát gondozza a Budakeszi Erdészetnél létrehozott gyümölcsösben. Karnyújtásnyira tőlünk kínálkozik a lehetőség, hogy a bőséges választékból kiszemeljük azokat a fajtákat, melyek alkalmasak lehetnek köztéri beültetésre, hogy felidézzék a régmúlt gyümölcsösök hangulatát, egyben tudatosítsák bennünk közvetlen környezetünk megóvásának jelentőségét.

2019-ben erőteljes hangsúlyt kapott a klímavédelem, melynek hatására ismét faültetési mozgalmak szerveződnek. Magánemberként is egyre többen hiányoljuk a forróságban hűsítő árnyékot, tiltakozunk a fák meggondolatlan kivágásakor, aggódunk a levegő minősége, a madarak és rovarok élőhelye, a nyáron hirtelen lezúduló csapadék mennyisége miatt. Az utóbbi hónapok újabb megpróbáltatásai során kellett szembesülnünk azzal, hogy szinte lehetetlen hazai gyümölcshöz-zöldséghez jutnunk – az is aranyáron kapható –, de sokaknak a világ végéről ide repített, ládában érlelt másodosztályú vacak is szinte megfizethetetlen.

Adott tehát egy hajdan gyümölcstermelő hagyományokkal rendelkező, rohamos ütemben beépülő település, a határban egy valódi Tündérkert az őshonos gyümölcsfa génbankjával, egy településtervező diplomával rendelkező fiatal főépítész, és nem utolsósorban új főkertészünk, akinek ténykedése máris meglátszik a városon. Ráadásként adódik pár lelkes civil, akik tennének valamit a városukért: időt, energiát, tapasztalatot, akár még pénzt is áldoznának a lakóközösségért – ezúttal éppen a Kerekmezőn. Az ötlet tavaly november óta formálódik. A járvány ugyan megakasztotta a szervezést, azért közben sikerült a környék lakóinak véleményét összegyűjtenünk, és több szakemberrel is egyeztettünk.

Ezalatt rengeteg, számunkra új ismerettel gazdagodtunk. Nem is gondoltuk, hogy egy köztéri fa ültetésekor hányféle szempontot kell figyelembe venni: fontos az ültetendő csemete kora, fajtája, a helyszín, a talaj és a felszíni adottságok, a közművek elhelyezkedése a felszín alatt, nem utolsósorban a víz, amivel locsolnunk kell, hogy életben tartsuk a növendék fácskákat. Elkelne egy tájépítész segítsége is, aki ismeri az előírásokat és leskicceli nekünk a beültetendő fák-bokrok helyét, kreatív ötleteket ad a parkosításhoz. Az iskola közelsége ráadásul további lehetőségeket rejt magában: az árnyas fák alatt hűsölni, gyerekre-unokára várni vagy órát tartani is lehet. Önkéntelenül felvetődik hosszabb távon egy tankert vagy közösségi kert létrehozásának terve is.

Miért éppen őshonos? A helyi svábok okos előrelátásának köszönhetően Budakeszin a múlt század elején óriási gyümölcsfa telepítés folyt, ezek utolsó példányaira is csak elvétve bukkanunk manapság. Szerencsére élnek még azok, akik gondjukat viselték vagy nyomon követik a sorsukat. A beültetésre javasolt fajták felsorolása sokat ígér: vadkörte, vadalma, sajmeggy, mirabolán szilva, galagonya… Ezek megerősödött alanyait lehetne később oltani; nem igényelnek metszést, az évi egyszeri lemosó permetezés elegendő nekik. Szemben számos invazívan terjedő fajtával, mint pl. az ecetfa – hivatalos nevén bálványfa – az őshonos példányokkal tartható egyensúlyban az ökoszisztéma. Sokunk már csak a beköltözés után szembesül a kerttel járó számtalan tennivalóval vagy éppen lehetőséggel. Egyre többen élvezzük a ház körül termett zöldségek és gyümölcsök számtalan előnyét; velünk együtt gyerekeink, unokáink is türelmetlenül várják a magunk ültette fáról szedni a termést.

A település vonzó adottságai és színes múltja jó alkalmat teremt megosztani a tudást, feléleszteni a hagyományokat, óvni a természetet, ezzel példát mutatni az utódoknak. Várunk tehát mindenkit, aki kedvet érez egy-egy fát vagy bokrot „örökbe fogadni”,  elültetni és gondját viselni, amíg megerősödik. Természetesen a Kerekmezőn innen és túl is szerveződhet „zöldítő” közösség Budakeszin. Célunk, hogy az őszi faültetési szezon során kipróbáljuk és megmutassuk, együtt mire vagyunk képesek.

Bárki csatlakozhat adománnyal vagy önkéntes munkával az ültetés és gondozás során: magánszemélyek, családok, óvodai csoportok, iskolai osztályok, vállalkozások, intézmények stb. jelentkezését várjuk.

Jelentkezés és érdeklődés a fogadjorokbe1fat@gmail.com ​e-mail-címen.

 

Kis-Kovács Zsuzsa

https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/09/Hirmondo-2020-09-2.pdf  (24. oldal)

 

 

Megosztom a cikket