Egyeztetés a Városházán a városközpontról

Az új egészségház építéséről, és ezzel kapcsolatban a Fő téri városközpont megújításáról egyeztetett csütörtökön, július 9-én a városvezetés a Szépítő Egyesület elnökségével és tagjaival. A megbeszélésen az önkormányzatot dr. Győri Ottilia polgármester, ’Sigmond Bertalan alpolgármester, Bakács Bernadett tanácsnok, és Gáspár Dávid főépítész képviselte.

A főépítész ismertette a városközponttal kapcsolatos elképzeléseket és lehetőségeket,
figyelembe véve a 2016-ban erre a területre kiírt ötletpályázat megvásárolt pályaműveit. Elmondta, hogy az egészségház a tüdőgondozó telkének hátsó részébe kerülhetne, mely nem bontaná meg a tér egységét, így meghagyná a lehetőséget a terület későbbi szabad alakítására.

A helyzetet bonyolítja, hogy a szomszédos telken az önkormányzat az egyik korábbi tulajdonossal évek óta perben áll, ezért a jelenlegi jogi keretek között a mentők csak a Fő utca felől közelíthetnék meg az ingatlant, és ehhez a volt tüdőgondozó épületét részben, vagy teljes egészében le kellene bontani. A bontást azonban megelőzhetné az új egészségház felépítése, amely szép és korszerű városképi elemként ellensúlyozhatná a volt tüdőgondozó épületével kapcsolatos érzelmeket.

Dr. Mátéffy Anna építész elmondta, hogy korábban felmérték a tüdőgondozó épületét, mely
műszakilag közepes állapotban van, de építészetileg nem jelent komoly értéket. Egyetértett abban a főépítésszel, hogy átalakítása, a jelenlegi energetikai követelmények teljesítése aránytalanul nagy költséget jelentene. Menczinger Tibor, az Szépítő Egyesület elnökségi tagja gyakorló építőmérnökként megerősítette, hogy az átalakítás semmiképpen sem lenne gazdaságos.

Hidas Mátyás, az egyesület elnöke javasolta, hogy a város hozzon döntést a tér funkcióiról, ehhez igazodjon a fokozatos fejlesztés, ám a megvalósítás egy évtizedet is felölelhet. Kérdés, hogy a kormányzati szándékok változása érintheti-e az egészségügyi szakellátásokat.

Dr. Győri Ottilia polgármester azt hangsúlyozta, az egészségügy fejlesztésének szükségességét teljes társadalmi konszenzus övezi, ezért az minden bizonnyal továbbra is kiemelt kormányzati cél lesz. Elmondta, hogy az önkormányzat felmérést készíttet a lakosság szokásairól és igényeiről, és ehhez igazítja a tér leendő funkcióit.

Hidas Mátyás úgy vélte, hogy egy új, szép, korszerű épület lehetőséget teremtene a konferenciaturizmusnak is. Egy ilyen épület kedvelt esküvői helyszín is lehetne, a kulturális funkciók jól kiegészítenék egymást, és a vendéglátóipari vállalkozók számára is új lehetőséget nyílnának.

’Sigmond Bertalan alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy ezekhez a funkciókhoz kell a térképzést és parkosítást is igazítani, a szabadtéri rendezvényeknek is teret adva. Gáspár Dávid főépítész ezt azzal egészítette ki, hogy az erdő közelsége és a természeti turizmus növeli a hely vonzerejét.

Egyeztetés a Városházán a városközpontrólAz új egészségház építéséről, és ezzel kapcsolatban a Fő téri városközpont…

Közzétette: Budakeszi Hírmondó hivatalos oldala – 2020. július 9., csütörtök

Megosztom a cikket