Egészségnap Budakeszin

November 24-én egészségnapot szervezett az önkormányzat a városházánál. Az ingyenes családi rendezvényen a szűrések és a tanácsadások az egészséges életmód elősegítését szolgálták. Gyerekprogramok és mozgástréningek is voltak. A kezdeményezés legfontosabb célja volt, hogy felhívják a lakosság figyelmét a mozgásra, a helyes táplálkozásra és az orvosi vizsgálatok fontosságára.

A városháza tanácstermében tartott megnyitón Bakács Bernadett alpolgármester úgy fogalmazott, a fogyasztói társadalom a láthatatlan kockázatok társadalma. Olyan megbetegítő tényezők hatnak lelki egészségünk ellen, amelynek tudatában sem vagyunk: a fogyasztói mentalitás, amely élvezetet kínál valódi öröm helyett, a dobd el és vegyél másikat életmód, amelyet emberi kapcsolatainkra is kiterjesztünk, a még éretlen gyermeki személyiséget tönkre tevő online világ torzító hatása – mind olyan kockázati tényezők, amelyeket nem veszünk észre, de gyengítik testi és lelki immunrendszerünket. Hozzátette, az egészségnap gazdag kínálata az említett láthatatlan kockázati hatások kivédésére épül.

A múlt évben a női varázs napunkon a női szükségletekre figyeltünk, most a férfiak szükségleteit vettük jobban figyelembe. Az erősebbik nem jobban ki van téve a sérüléseknek, már kicsi korától kezdve.

Ezt követően kreatív és gondolkodó játékokkal várták a kisgyermekes családokat. 11 és 15 óra között Thai látványkonyha és kóstoló várta az érdeklődőket. Az élelmiszer allergiások asztalánál kóstolóra és étkezési tanácsadásra is volt lehetőség. A szórakoztató programok és kóstolók mellett a vendégelőadóknak köszönhetően más-más témájú előadások kísérték végig az eseményt.

A korán ébredők láthatták a helyi kötődésű Korondy Gabriella nyitó előadását az egészséges táplálkozásról, aki a nap folyamán 3 témában is megosztotta tudását az érdeklődőkkel. Ezek között szerepelt még a kardioprotektív étrend és az étrend szerepe a magas vérnyomás megelőzésében. Nagy sikere volt a Mesepszichológia című könyv szerzője előadásának, dr. Kádár Annamáriának, aki a gyermekkori érzelmi intelligencia fejlesztéséről beszélt. Őt követte Pici pocak című előadásával az a Károlyiné Csicsely Katalin, aki 25 éve dolgozik dietetikusként. Ő az egészséges gyermekkorról beszélt.

Limpár Imre pszichológus a stressz kezeléséről tartott előadást. A szakmájában azon kevesek közé tartozik, akiket sokkal inkább a jövő, mintsem a múlt érdekel. Szakterületei közé tartozik az időgazdálkodás, karriermenedzsment, konfliktus- és stresszkezelés, az önbizalom pszichológiája. A nap zárásaként Férfiasan tökéletes címmel dr. Skultéti Judit intimtréner a férfierő rejtelmeiről tartott előadást.

A Dózsa György téri Geridor optikában látásvizsgálattal, szemnyomás méréssel és szemüveg felírással is támogatta az egészségnapot dr. Szabó Szilvia szemész orvos. Az egészségnap alatt üzemelő rendelőben nagy hangsúlyt kapott a dohányzásmentes életmódot segítő tanácsadás, de voltak urológiai, ideggyógyászati és akupunktúrás vizsgálatok is. A Rathauskeller épületében egész nap táncos programokkal várták a látogatókat.

A délelőtti órákban a Tóth Piroska táncos által tartott gyermek táncházé volt a főszerep. Déltől kezdődtek a felnőtteknek szánt programok. Elsőként Schrenk Juci jóga oktató és gong terapeuta tartott foglalkozást. Őt követte a Győri Balett táncosa Lippai Andrea táncművész flamenco órája, mely betekintést nyújtott az Andalúziából származó tánc rejtelmeibe. Végül a Magyar Állami Népi Együttes Budakeszin élő táncosával, Balogh Sára táncművésszel aerobic órán vehettek részt a mozogni vágyó érdeklődők.

A városháza parkolójában üzemelt az orvosi szűrőbusz, ahol ingyenes egészségügyi vizsgálatokon vehettek részt a páciensek. Itt vérnyomás-, vércukor-, koleszterin szint méréssel és prosztata rákszűréssel várták az érdeklődőket.

Megosztom a cikket