Fórum a Prohászka gimnáziumban

November 22-én csütörtökön a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban fórumot tartottak egy katolikus iskola alapításának lehetőségéről. A Fórumon részt vett Török Csaba a gimnázium igazgatója, Bilik János igazgatóhelyettes, Szalma István az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága elnöke.

 A budakeszi szülők és pedagógusok körében az önkormányzatot Bakács Bernadett alpolgármester, a német önkormányzatot Schrotti János elnök képviselte. Szalma István nyitóbeszédében elmondta, az iskolaalapítási folyamatnak még nagyon az elején tartanak. Az előzetes egyeztetéseken részt vett a városvezetés, az iskola vezetése és a német önkormányzat elnöke is. Elhangzott, hogy mindenki a diákok és szülők számára legmegfelelőbb megoldás megtalálására törekedett. A püspöki tanácsos hozzátette, az egyház már letette a névjegyét, bizonyított ez ügyben, a budakesziek látták honnan indult, hova jutott.

Minden évben emelkedik a Prohászka iskolába jelentkezők száma. Úgy fogalmazott, az ügy megoldása érdekében az egyházi fenntartó kész mindenkivel együttműködni, együtt gondolkodni. December 11-ére már ki is tűzték a következő egyeztetést. Szalma István hangsúlyozta, több lehetőség közül lehet választani, egyik a Prohászkának a bővítése, másik egy önálló intézménynek a létrehozása, vagy akár többnek is. Fontos, hogy a szülőknek legyen választási lehetősége.

Ebben az esetben nem arról van szó, hogy átvesz az egyház egy adott intézményt a magyar államtól, hanem a hatáskörét bővíti. Nagyon sok dokumentumot kell hitelesen prezentálni ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, tette hozzá a püspöki tanácsos. Számos kérdés érkezett az iskola jövőjével kapcsolatban, melyekre sikerült megnyugtató válaszokat adni. Arra a kérdésre, hogy felmenő rendszerben gondolkodik-e a Prohászka iskola, vagy esetleg már futó osztályoknak az átvételében, Szalma István úgy fogalmazott, még mérlegelni kell a lehetőségeket.

Az biztos, hogy minden érintett budakeszi gyerek számára biztosítani kell a tanulási lehetőséget, vagy a Prohászkában, vagy a megállapodás szerinti intézményekben. Elhangzott az is, hogy a Prohászka gimnázium telke betelt az új sportcsarnokkal, ide már nem lehet új épületet építeni. A lebontandó Forfa épület helyén lehet majd a potenciális bővítménynek a helye. Az iskola által a szülőknek megküldött kérdőívekkel kapcsolatban Török Csaba igazgató azt hangsúlyozta, a kérdőív tájékoztató jellegű, nem ügydöntő erejű.

A fórum napjáig 218 igen, és 188 nem szavazat érkezett a katolikus iskolaalapítással kapcsolatos kérdőíveken, tehát 50 – 60 százalékon van az elfogadottsága annak, hogy katolikus általános iskola létesüljön Budakeszin, válaszolta a szülői kérdésekre Török Csaba. Szalma István, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága elnöke azt emelte ki, az iskolaalapítás ügyében nagy a tétje annak, hogy mire jutnak a résztvevők az a decemberi egyeztetésen. Már most látszik, tette hozzá, hogy az új iskola 2019-es indulása korainak tűnik. Nem mondhatjuk kizártnak, de a 2020 reálisabbnak tűnik.

Arra a szülői felvetésre, hogy ha az egyház átvenné az általános iskolát, akkor kizárólag budakeszi gyerekek járhatnának-e oda, Szalma István azt mondta, a helyi közösség mindenképp prioritást élvez. Elhangzott az is, hogy a további egyeztetéseken is kihagyhatatlan és megkerülhetetlen a szülői szervezet, velük a továbbiakban is együttműködésre törekszenek.

Megosztom a cikket