Jótékonysági tárlat a Kálvin teremben

Megnyílt a Budakeszi Karitatív Művészeti tárlat november 18-án a Kálvin teremben. Dévényi János, a  szervező Keszi-Art Egyesület elnöke kiemelte, immár  9.alkalommal kerül sor a kiállításra. A képző- és iparművészeti alkotásokat felvonultató reprezentatív tárlaton a meghívott művészekkel együtt összesen 27 alkotó több mint harminc művét lehet megvásárolni. A szervezők a várható bevételből a Budakeszin élő rászoruló családoknak és a magányos idős embereknek szeretnénk támogatást és segítséget nyújtani. A tárlat jelentőségét a két meghívott vendégművész, Serényi H. Zsigmond Munkácsy-díjas festőművész és Boros Tamás képzőművész alkotásai emelték.

A megnyitóünnepségen, Boros Péter református lelkész igei köszöntőjében elhangzott, hogy az igazi műalkotásnak olyan mélységei vannak, amelyek által közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, egymáshoz, és a Mennyei Atyánkhoz. Az embertársainknak nyújtott önzetlen segítség által pedig mi is gazdagabbak lehetünk.

A Budakeszi Önkormányzat nevében Bakács Bernadett alpolgármester asszony köszöntötte a megjelenteket. Ez a kiállítás egyedülálló az országban: a művészek tehetségükkel, alkotásaikkal segítenek a körülöttük élőkön.  Szent Erzsébet alakját idézte fel, aki átadta magát az Isteni szeretetnek, és az életöröm sugárzott minden segítő cselekedetéből. Jelmondata az volt: tegyük boldoggá az embereket!

A kiállítást méltató  beszédében Dr. Darkó Jenő muzeológus,  kandidátus kiemelte  Aknay János Kossuth díjas festőművész példáját előtérbe állítva, aki  a Keszi-Art kiállítások rendszeres résztvevője volt,hogy ő  a szentendrei művészet legjobb konstruktív hagyományait fejlesztette tovább művészetében. Ennek az örökségnek meghatározó alakja volt Barcsay Jenő is, akinek művészi munkásságát ma már az egész világon elismerik. A kiállított munkákat műfaji csoportokba, és technikai kategóriákba rendezve érzékeny elemzésekkel világította meg a tárlaton szereplő alkotások egyéni látásmódját. Kósa János nagyméretű Naplemente című festménye a valóság illúzióját, avagy az illúzió valóságát idézte számára. A Budakeszin élő művészek közül kiemelte Józsa Lajos szobrászművész életművét, és nemes anyagokból készített kisplasztikai alkotását. Meglepetés volt Bernáth Béla ezermester alkotása, aki a 19. század elejéről származó zenélő óraszerkezetet restaurált és hozzá illő gazdagon díszített óraházat épített köré. A kiállítás magas művészi színvonala reményt nyújt a karitatív tárlat hagyományának  folytatására, a szociálisan rászorulók megsegítésére –  zárta gondolatait Dr. Darkó Jenő.

A megnyitó zenei közreműködője Tóth Marcella volt, aki Bach G-dúr cselló szvitjének két tételét nagy belső átéléssel közvetítette a közönség számára.

A tárlat kiállító művészei: Aurell David, Balassa Júlia, Bernáth Béla, Boros Tamás, Budai Csilla, Dévényi János, Giese Piroska, Fehér Irén, Géczy Olga, Kaippel Emilia, Keresztes Dóra, Kerezsi Éva Mária, Kovács István, Kósa János, Józsa Lajos, Lehoczki Katalin, Lopusny Erzsébet, Lázár Erzsébet, Nagy Imola, Mészöly Zsófia Éva, M. Sarlós Erzsébet, Samu Ferenc, Serényi H. Zsigmond, Somogyi Réka, Szilágyi Dóra, Vágvölgyi Attila, és Zalai Károly.

A kiállítás támogatói: a Budakeszi Református Egyházközség, a Budakeszi Önkormányzat, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, a Buda Környéki Televízió, az Andrész Cukrászda, és a Dekorprint Plusz Bt.

A kiállítás megtekinthető vasárnaponként a 10 órás Istentisztelet után.

Megosztom a cikket