Budakeszi fiatal város…

 

Városunkban az átlagosnál nagyobb számban élnek gyermekek, fiatalok, fiatal családok. Célunk, hogy olyan környezetet teremtsünk, ahol jó gyermeknek, fiatalnak lenni. A számukra vonzó városi életet csak úgy valósíthatjuk meg, ha bevonjuk őket a döntéshozatal folyamatába.

Ez ismeretek átadását jelenti, párbeszédet a döntéshozókkal, hogy felelősen tudjunk közösen, megvalósítható célokat kitűzni. Ennek érdekében Budakeszi is megvalósító partnernek jelentkezett a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzati Tanács európai uniós pályázatára, a ?(Be)vonzó?-ba  Budaörssel, Törökbálinttal, Páttyal és Biatorbággyal együtt.

Ezt az öt települést bízták meg azzal, hogy az Érdi és a Budakeszi járásban tovább népszerűsítsék a jó gyakorlatot, aktivizálják a fiatalokat az őket érintő tervek és döntések kialakításában.

A Gulyás Barnabás által kiválóan megírt pályázat támogatást kapott, így elindult a közös munka a települések képviselőivel és a fiatalokkal. (Gulyás Barnabás a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati Társaság vezető tisztségviselője. Ez egy ernyőszervezet, amely a települések ifjúsági érdekképviseletét fogja össze.)ű

A cél, hogy közösen és külön ? külön is felmérjük, melyik település hol tart, és mi a következő lépés a fiatalok körülményeinek javításában.

A pályázat fő célkitűzése: strukturált párbeszéd technikájával felkészíteni őket arra, hogy megszólítsák a döntéshozókat, képviselőket, intézményvezetőket. Tájékozódniuk kell a helyi lehetőségekről, felelős terveket kell készíteniük egyeztetve a vezetéssel, és lebonyolítani a megvalósítását is.

Ahogyan Budakeszin az Idősügyi Tanács számos javaslata megvalósult, és a város Idősbarát Önkormányzat kitüntetést kapott, úgy van lehetőség fiataljainknak is arra, hogy együtt dolgozzanak a vezetőkkel, a többi civil szervezettel, önkormányzatokkal.

Budakeszin újjáalakult az Ifjúsági Tanács, az ifjúsági klub pedig heti két alkalommal tart programot. Az Ifjúsági Tanács február elején arról döntött, hogy megszervezi a fiatal alkotók kiállítását és koncertet is, hogy minél több fiatallal fel tudják venni a kapcsolatot. Szeretnének fejleszteni: első lépésben körül keríteni a fiatalok bevonásával létrejött biciklis crosspályát a sportpályán.  Felvetődött ifjúsági bál szervezése is, hogy forrást teremtsenek a crosspálya fejlesztésére, és további terveik megvalósítására.

Budakeszinek pályázati kötelezettsége, hogy teret adjon egy kora ősszel rendezendő helyi Ifjúsági Fórumnak, ahol minimum öt döntéshozó és negyvenöt fiatal beszéli meg, mit tud tenni az önkormányzat értük, és mit tehetnek a ők a városért. Dalotti Márk és csapata egy problémafelvető kisfilmet készít majd bevezetésképpen.  A nap koncerttel zárul. Ezen a programon vendégünk lesz Budaörs, Törökbálint, Biatorbágy és Páty önkormányzati delegációja is, valamint a pályázati projekt irányító csapata.

A Bevonzó uniós pályázat anyagi forrást biztosít a fiataloknak a fórum megszervezéséhez.

Novemberben Törökbálint ad majd helyet a járási ifjúsági konferenciának.

Itt átvehetjük más települések jó gyakorlatát, és áttekinthetjük: térségi szinten milyen intézkedési programot tudunk kidolgozni az itt élő fiatalok érdekében. Budakeszi és Érd járása érintett ebben, ezért várjuk majd Törökbálintra a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás küldötteit is.

Kérjük a testben és lélekben fiatalokat, álljanak a jó ügy mellé, jelentkezzenek az Ifjúsági Tanács elérhetőségén ötleteikkel, önkéntes támogató munkával, hogy Budakeszi is mindinkább a fiatalok városa is legyen!

Elérhetőség: ifjusag.budakeszi@gmail.com

Bakács Bernadett

Megosztom a cikket