Budakeszi Építészeti Értékeiért Díj 2023

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az értékelő Bizottság javaslata alapján 2023. évben a Budakeszi Építészeti Értékeiért Díjat 3 kategóriában adományozza.

Az értéknövelő módon felújított, korszerűsített lakóépület kategóriában a József Attila utca 105. alatti épületet díjaztuk.

A díjnyertes házon látványosan megmutatkoznak a hagyományos megoldásokra irányuló építészeti törekvések, melyek a felújítási programot meghatározták. A nyílászárók és az épület visszafogott színe, az igényes, minden részletre kiterjedő kivitelezés mind arról árulkodik, hogy az építtetők elkötelezetten ragaszkodtak az eredeti épület értékeihez. A felújított ház jó példával szolgálhat a környék még felújításra váró hasonló épületeinek.

Az építtetői díjat átveszi:

 • Záhonyi Andor (1 díj)

Az újonnan létesített lakóépület kategóriában két épületet is díjaztunk, a Makkosi út 294. és a Hegyhát utca 6. alattit. A megvalósult tervek, az apró részletekre is alapos odafigyeléssel történt kivitelezés mindkét esetben az építészeket és az építtetőket dicséri. A nyugodt, egyszerű épülettömeg és modern építészeti részletek jellemzik a lakóházakat. A felhasznált anyagok, a beépített műszaki megoldások és tervezési elvek az üzemeltetés fenntarthatóságát és a minimális környezeti terhelést biztosítják. Karakteres és modern megjelenésükkel az épületek nem csupán önmagában álló építészeti értéket jelentenek, hanem meghatározhatják a jövőbeli beépítések irányát is.

A Makkosi út 294. építtetői díját átveszi:

 • Édes Szabolcs (1 díj)

A Makkosi út 294. tervezői díját átveszi:

 • Bársony István (1 díj)

A Hegyhát utca 6. építtetői díját átveszik:

 • Turányi Anna és Kövesi Csaba (1 díj)

A Hegyhát utca 6. tervezői díjat átveszik:

 • Turányi Gábor (posztumusz), Turányi Anna, Hevesi Viktória (3 díj)

A közintézmény, kereskedelmi, szolgáltató építmény kategóriában a Fő utca 192/A alatt található Domonkos Rendházat díjaztuk.

Az átalakított és bővített domonkos kolostor és kápolna példamutatóan megújult, egységes épületté vált. Anyaghasználatával, színvilágával illeszkedik a környezetébe, igényes, kortárs építészetével is hangsúlyosan jelenik meg az épület szakrális jellege. Az építész, a kivitelező és a környezet rendezését végző kertészek közös munkáját dicséri a megvalósult, példa értékű épület.

Az építtetői díjat átveszi: az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja képviseletében:

 • Petra nővér (1 díj)

A tervezői díjat átveszi:

 • Bartók István DLA, Fejérdy Péter DLA, Lázár Zsófia (3 díj)

Kivitelezők:

 • a Merkbau Kft. képviseletében Knáb János ügyvezető (1 díj)
 • a Nublu CLT. Kft. képviseletében: Gábor István és Büki Gábor ügyvezetők (2 díj)

Építésmanagement:

 • Balla Sándor épületgépész, műszaki ellenőr (1 díj)
 • Kovács Zsolt projektvezető (1 díj)

Budakeszi Hírmondó 2023. augusztus


Kapcsolódó:

Megosztom a cikket