Budakeszi Építészeti Értékeiért díj idei nyertesei 2021

A pályázati felhívásra a három kategóriában összesen 3 db pályamű érkezett. Az Értékelő Bizottság az épületeket közös bejárást követő szavazással értékelte, majd ez alapján döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület.

Az értékelés főbb szempontjai az alábbiak voltak:

  • felújításoknál az elkészült épület anyaghasználata, a feladat egyedisége, az építészeti részletekre történő szakmai gondosság,
  • új lakóépületeknél az épület kortalansága, egyedisége, utcaképbe illeszkedése,
  • új középületeknél elsősorban a közösség számára nyújtott szolgáltatás, az építészeti megoldás, mint követendő példa.
  1. KATEGÓRIA – FELÚJÍTÁS:

Budakeszi, Fő utca 178.

A Fő 178. szám alatti épület tulajdonosai elkötelezetten ragaszkodtak az eredeti épület értékeihez, melyeket igényes eszközökkel mentettek meg. Az ablakpárkány többszörösen tagolt, hangsúlyos díszelem. Az épület 1885-ben épült és 1908-ban korszerűsítették. Eredetileg egy hosszú parasztház volt, aminek az utcafrontját lebontották és keresztbe egy polgárházat építettek. Az építtető nagyszülei De Ponte Teréz és Stofflitz Antal költöztek ide házasságkötésük után, az építtetők egykori szülői házukat újították fel, ezzel visszaállítva az épület korábbi Fő utcai arculatát. Az épület felújítása 2021-re készült el. A felújított ház jó példájául szolgál a terület még felújításra váró hasonló épületeinek.

      2. KATEGÓRIA – ÚJ LAKÓÉPÜLET:

Budakeszi, Árnyas utca 38., Bem u. 4.

Az Árnyas utca és a Bem utca találkozásánál épült két kétlakásos lakóépület a domborzati viszonyokból adódó helyzetéből adódóan meghatározó részét képezi az utcának. Természetes anyaghasználat és modern építészeti részletek jellemzik. Karakteres megjelenésével és igényes anyaghasználatával nem csupán önmagában álló építészeti értéket teremt, de magas színvonalával meghatározza a jövőbeli beépítések irányát is.

      3. KATEGÓRIA – ÚJ KÖZÉPÜLET:

Budakeszi, Evangélikus templom

Középület kategóriában idén is érkezett egy pályamű. Az új evangélikus templom anyaghasználatával, színvilágával illeszkedik a környezetébe, kortárs építészetiével meghatározza Budakeszi nyugati településkapujának arculatát is. Az építész, a kivitelező és a környezet rendezését végző kertészek közös munkáját dicséri a megvalósult, példa értékű épület.

A díjak átadására az augusztus 20-i ünnepi képviselő-testületi ülésen kerül sor délelőtt 10 órakor a Fő téri parkban.

 

I. KATEGÓRIA – FELÚJÍTÁS

LAKÓÉPÜLET – BUDAKESZI,

BUDAKESZI, FŐ UTCA 178.

II. KATEGÓRIA – ÚJ LAKÓÉPÜLET

LAKÓÉPÜLET – BUDAKESZI,

Budakeszi, Árnyas utca 38., Bem u. 4.

III. KATEGÓRIA – ÚJ KÖZÉPÜLET

EVANGÉLIKUS TEMPLOM – BUDAKESZI,

 Budakeszi, Márity László út  

 

 

 

Megosztom a cikket