BÖT ülés: Középpontban az egészségmegőrzési programok

A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának idei első ülésén egyhangúlag megszavazták a polgármesterek a társulás 2019-es költségvetését. Napirenden volt az orvosi ügyelet tevékenysége is.

Dr. Győri Ottilia, BÖT elnök a Budakeszi Hírmondónak elmondta, korábban nagyon sok lakossági panasz érkezett az orvosi ügyelettel kapcsolatban, pontosan ezért is döntött úgy korábban Budakeszi önkormányzata és a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás is, hogy egy új szolgáltatót keres, kibővített szolgáltatásokkal. A váltás tavaly meg is történt, azonban úgy tűnik, hogy az új szolgáltatóval kapcsolatban is gondok vannak, a lakossági panaszok ugyanis nem szűntek meg.

Erre a problémára hívták fel a figyelmét az új szolgáltató vezetőjének, aki részt vett a BÖT polgármestereinek ülésén, és a következő ülésre is meghívást kapott, hogy egy újabb beszámolót terjesszen a testület elé a tevékenységéről, illetve a panaszok kivizsgálásának eredményéről.

A polgármesterek vállalták, hogy segítik a lakosság megfelelő tájékoztatását arról, hogy pontosan milyen esetekben lehet, érdemes hívni az orvosi ügyeletet, illetve milyen ellátásokra nem terjed ki a szolgáltató szerződésben vállalt ellátási kötelezettsége.  

A polgármesterek egyhangúlag támogatták, hogy az önkormányzati társulás induljon az Emberi Erőforrások Minisztériuma által „Három generációval az egészségért” címmel meghirdetett pályázaton. Budakeszi alpolgármestere, Bakács Bernadett az előterjesztést ismertetve elmondta, a pályázat célja a praxisközösségek létrehozásán keresztül a lakosság egészségét megőrző prevenciós programok elindítása: szív-és érrendszeri prevenciós és gondozási program, rosszindulatú daganatos betegségek szűrését és korai felismerését elősegítő program, valamint a gyermekek körében végzett egészségfejlesztési programok megvalósítása.  

   

A pályázat további célja a magyar lakosság egészségtudatosságának javítása és egészséges életmódjának elősegítése, különös tekintettel a gyermekek körében a rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás elterjesztésére, valamint a dohányzás megelőzésére és a leszokás támogatására. Egy hasonló együttműködési program már folyamatban van, amelyet tavaly májusban kötött a BÖT az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel.

Dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármestere, a BÖT elnöke a Budakeszi Hírmondónak úgy fogalmazott, a 2018-ban elindított program megvalósítása közben jöttek az újabb és újabb lehetőségek.  Ezeknek része egy érintőképernyős számítógép is, „Ciki a cigi” jelszóval, melyet a Korányi Intézettől kapott tartós használatra a BÖT, hogy a társulás településeinek iskoláiban ezzel is segítsék a dohányzás elleni felvilágosító kampányokat.  

Az együttműködési megállapodásban szereplő egészségprevenciós programok megvalósítására nemrég 10 millió Ft támogatást kapott a Korányi Intézet. Ebből az összegből indítható el a háziorvosi praxisokban a dohányzásról való leszokást segítő program is. Minden résztvevő praxis bruttó 80.000 Ft/hó támogatásban részesül.

Iskolánként 2 felsőtagozatban tanító pedagógus jelentkezését is várják a dohányzás visszaszorítását célzó iskolai program megvalósítására. A résztvevő pedagógusok bruttó 90.840 Ft egyszeri támogatásban és 30 továbbképzési kreditpontban részesülnek.

Az egészség programban három sportverseny támogatása is szerepel, vonzó nyereményekkel: egy labdarúgó bajnokság Telkiben, kosárlabda bajnokság Biatorbágyon, és pingpong bajnokság Budakeszin. Az érintett települések február 20-ig határozzák meg a bajnokságok időpontját.

A február 7-i, csütörtöki ülésen egyhangú szavazással döntöttek a polgármesterek arról, hogy idén is legyen Budakörnyéki Sörfesztivál Budakeszin, szeptember 13-án és 14-én, pénteken és szombaton, tehát másodjára már kétnaposra bővül a rendezvény.

Megosztom a cikket