Beruházást záró adventi gyertyagyújtás

„Az öröm gyertyáját gyújtottuk meg az adventi koszorún, a Máriamakk városrész csapadékvíz-elvezetésének megvalósítását záró rendezvényen. Örülök, hogy még idén befejeztük ezt az önkormányzati beruházásunkat is. Köszönöm a lakosok türelmét!” – írta a hivatalos Facebook oldalán a polgármester.
A városházi rendezvényen dr. Győri Ottilia úgy fogalmazott: „Advent 3. hétvégéje van, ami az örömről szól. Örülök, hogy elmondhatom: az elmúlt 10 évben 11 milliárd Ft-ot fordítottunk Budakeszin fejlesztésekre. Ebből mintegy 2 milliárd Ft-ot fordítottunk a makkosmáriai városrész fejlesztésére. Mindezt szennyvízelvezetésre, közvilágításra, csapadékvízelvezetésre, az utak fenntartására és útépítésre fordítottuk.


A „Budakeszi, Máriamakk városrész csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése” beruházáshoz a Pénzügyminisztériumtól 344.999.549 Ft-ot kaptunk, vissza nem térítendő támogatásként. Ehhez az önkormányzatunk is hozzátett 358.643.557 Ft önrészt.
A beruházással a Patak utca Akácfa utca és Kert utca közötti szakaszának, a Kert utca Megyei útig tartó szakaszának, az Árnyas utca Kert utca és Makkosi út közötti szakaszának, a Bem utca Árnyas utca és Gábor Áron utca közötti szakaszának, és a Makkosi út Székely köztől a Zichy közig tartó szakaszának csapadékvíz rendezését, elvezetését oldottuk meg. A kialakított elvezető árok a településrész teljes csapadékmennyiségét vezeti a Budakeszi-árokba.
A beruházásra vonatkozó szerződést 2020. augusztusában írtuk alá, a kivitelezés tavaly szeptemberben kezdődött, 3 ütemben megvalósult meg, és idén novemberben értünk a végére.
Néhány technikai adat: a beruházás során összességében 2863,82 folyóméter vasbeton csapadékcsatornát építettek be, vízbeeresztős beton fedlapokkal, és a kijelölt helyeken víznyelő rácsokkal. A kocsibejáróknál 10 tonna, míg a többi helyen további 5 tonna teherbírású fedlapot elhelyezett el a kivitelező. A nyílt ároknál minden olyan kapubejárót lefedtek, amelyik előtt közvetlenül elhalad a csapadékcsatorna.


A beruházás során a meglévő közműveknél közel 600 folyóméternyi ivóvíz nyomóvezetéket és 37 folyóméter gravitációs szennyvízcsatorna vezetéket kellett kiváltani, cserélni.
Ezután következik az utak állapotának javítása. Elkezdtük a Kert utcával. A következő ilyen nagyberuházás, amihez pár hete megkaptuk a 345 millió Ft-os állami támogatást is, az a Makkosi út felújítása lesz. Köszönöm Menczer Tamás államtitkár úr közbenjárását az ügyben. A munkát tehát folytatjuk, nem állunk meg!
A Kert utca, Patak utca, Domb utca határolta csomópontot is fejlesztettük. Közlekedési csomópontot, körforgalmat építettünk, új aszfalt burkolattal. Itt épült meg, és hamarosan nyit a Lidl áruház. Buszmegálló is lesz itt, és a nemrég átadott, új bicikliutunk is innen indul a Farkashegyi reptérre.
Köszönet mindezért a tervező Környezetvédelmi, Tervező, Szolgáltató és Tanácsadó Kft-nek, a kivitelező FER 3331 Kft-nek, polgármesteri hivatalnak, a magyar kormánynak, és Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő úrnak, hogy segítették a beruházás megvalósítását.” – zárta szavait a polgármester.
A rendezvényen részt vett és felszólalt Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő és Filó Kristóf kanonok, tb. főesperes, plébános is.

Megosztom a cikket