A járvány idején is folytatódnak az egészségügyi beruházások

Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár válaszolt a Budakeszi Hírmondó kérdéseire.

Budakeszi Egészségügyi Központja is részese a közép-magyarországi régió fejlesztését célzó Egészséges Budapest Programnak, mely 19 szakrendelés működését teszi lehetővé településünkön. Ennek részeként számos diagnosztikai és terápiát segítő készülék került és kerül a jövőben is az intézménybe! Ez a példaértékű fejlesztés az egész országra is kiterjedő – lépésről lépésre megvalósuló – egészségügyi koncepció része? Megkezdődik Magyarország felzárkózása a nyugati egészségügyhöz?

Az Egészséges Budapest Programmal kapcsolatban nagyon fontos dolognak tartom, hogy azok az elképzelések, melyek ebben a kibontandó és megvalósítandó fejlesztési tervben benne vannak minél hamarább szolgálják a településen élő emberek érdekeit és egészségét. Ezek olyan lépések, melyek sok szempontból hasonlítanak azokhoz az egészségügyi megoldásokhoz, melyeket a különböző nyugati országok alkalmaznak, de most tudjuk, hogy a pandémia alatt nem feltétlenül felzárkózni akarunk a nyugathoz, hanem egy ilyen magyar modellel – tanulva nyugatról keletre – saját erőségeinkre támaszkodva menjünk tovább.

Mindezek a fejlesztések mintha abba az irányba mennének, hogy a hangsúly átkerül a betegségek megelőzésére. Ez az alapellátás, a családorvosi praxis átalakítását is eredményezheti, és a gyermekek egészségre nevelése is nagyobb hangsúlyt kaphat?

Igen, elköteleződtünk abban, hogy a legnagyobb egészségügyi érték elérése, megőrzése és a betegségek elleni védekezés is kiemelt szerepet kapjon az ellátásban, az alapellátásban. A gyermekeknél pedig az életük végigkísérése védőnőkkel, iskolaorvosokkal, házi gyermekorvosokkal.

A gyermeksürgősségi ellátórendszer országos kiépítése is napirenden van?

Igen, itt már megtettük az első lépéseket. Győrben már felépült az a sürgősségi egység, melyben a munka hamarosan elkezdődhet és ugyancsak jól halad több más pillér megépítése, így például a Heim Pál Kórházban is. Az egész sürgősségi koncepció a gyerekellátás szempontjából a szakemberek segítségével szépen halad előre.

Várható, hogy a Dél-budai Centrumkórház megépítése is elkezdődik 2022 tavaszán?

Őszintén remélem! Szakmailag kiemelt dolog, hogy korszerű infrastruktúra legyen a mostani technikai tudást szolgálva, az emberek életének a javára.

Budakeszi Hírmondó 2020. november 7. oldal.

https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/11/Hirmondo-2020-11-1.pdf

 

Megosztom a cikket