Volt egyszer egy kis híd!

A mamutfenyőkhöz vezető úton a vizes árok fölött új, impozáns híd épült, amely átadására a gyereknapon került sor. Kevesen tudják, hogy előtte sok éven át Mogyorósi Imre által készített kis híd segítette át az arra járókat. Az avatással párhuzamosan a kis hídtól is elbúcsúztunk, emlékezzünk együtt készítője gondolataival.

 

 

Örömmel vettük, hogy Budakeszin egy új híd épült, amely kényelmesen vezeti el a látogatókat, és a helybelieket szép környezetbe a festői Mamutfenyőkhöz.

 

A régi kis híd rövid története mindössze annyi, hogy a fenyőkhöz a már kitaposott kis gyalog úton a kibetonozott vizes árkon keresztül mászva lehetett eljutni. Ismeretlen elődöm aki talán először unta meg az árokmászást, épített egy kis kezdetleges palló szerű átkelőt. A kis építmény farost lemezből készült, és noha az építő egy kis táblát is tett ki, hogy lehetőleg vigyázzanak a szerény lehetőséggel készült alkotásra, egy sétánk alkalmával azt láttuk, hogy két tinédzser korú fiatal páros lábbal ugrált a kis híd közepén. A cél az volt, hogy a kis szerkezet eltörjön. A kísérlet sikerrel járt, a hidacska leszakadt ! Ekkor terveztem el, hogy készítek egy masszívabb kis gyalogátkelőt. Ez körülbelül hat éve volt, és mivel az anyag a rendelkezésemre állt, (jó szomszédom két gerendával járult hozzá) a házunk udvarán össze is sikerült szerkeszteni azt a kis hidat amit aztán kicipeltünk, és elhelyeztünk az árok fölé. Ezek után már kényelmesen tudtunk sétálni rajta (biciklivel és gyermek kocsival is). Elkészülte után közös használatba került, megkönnyítve az átkelést.

 

Az új és szép hídnak nagyon örültünk a környékbeliekkel együtt, és az volt a tervem, hogy az új híd avatását a régi kis hidamon állva nézem végig. Az ünnepség előtti hetekben azonban egy kellemetlen nőszemély, bizonyos Yvett, aki mint viharos esőfelhő jelent meg, és akkora vízözönt zúdított városunkra, hogy a vizesárok megtelvén a víz nagy erővel magával sodorta az idáig kitartó hidacskát. Ekkora áradásra még a falu korában élő Budakeszi sem emlékezett !

 

No de az új híd elkészült, a hídavatás ünnepe is lezajlott, ahol is a kedves Polgármester Asszony nevemet megemlítve emlékezett meg a kis hidamról ! Ez nagyon kedves volt tőle, és ezúton is köszönöm.

 

Kívánom, hogy az ide látogatók sokáig használják – védve és vigyázva – az új hidat.

 

Kelt Budakeszin, 2014. június 10-én

Mogyorósi Imre

Megosztom a cikket