Vertreiburg – Wudigess, Kitelepítés – Budakeszi

2013. március 19-én, 67 évvel a svábok kitelepítését követően, a Buda Környéki Televízió munkatársai az elődök előtti tiszteletük jeleként kisfilmet készítettek a kitelepítésről. A kezdeményezést a város polgármestere, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia is támogatta. A filmbemutatónak, a polgármesteri hivatalban helyet adva méltó körülmények között kerülhetett sor annak levetítésére.

 

 

 

“A Buda Környéki Televízió tulajdonosaként, munkatársaimmal és néhány lokálpatrióta segítségével filmet készítettünk a budakeszi sváb lakosság háború utáni kitelepítéséről.

Kérem, engedjék meg, hogy név szerint említsem azokat, akik segítségével létrejött a kisfilm, s akikkel hosszú napokat, éjjeleket ? melyek gyakran hajnalig tartottak ? dolgoztunk végig, hogy mára elkészüljön a film.

Bednárik János, Gellér Dávid, Huber-Szabó Lőrinc, Berlingerné Kiss Orsolya, Lukács Mihály, Nagy Noémi Liána, Nagy Lajos, Somlai Péter Ferenc, Wunderlich Antal és Wunderlich Gábor.

Mindnyájuk munkáját nagyon köszönöm! Köszönet illeti még dr. Csutoráné dr. Győri Ottiliát, Budakeszi polgármesterét, mert amikor előálltam azzal az ötletemmel, hogy egy kisfilmet készítek a kitelepítésről, azonnal mellém állt és támogatásáról biztosított. Sokszor szabadidejét feláldozva még a szerkesztőségi üléseken is részt vett. És köszönöm, hogy most biztosította a helyszínt a vetítésre.

 

Ahogyan azt az idős tapasztalt emberek szokták mondani: A bölcs megbocsát, de sohasem felejt! A kitelepítésekről igazán már az én korosztályom nem tud szinte semmit. Nem volt népszerű téma annak idején. A rendszerváltást követően lehetett csak igazán beszélni a történtekről.  Ezért fontosnak tartottam filmet készíteni, hogy minél többen ismerjék a történelem ezen korszakát. Az, hogy a mai fiatalok át tudják érezni a mai kényelmes világban, hogy mit is jelent a háború, mit is jelent az államosítás, vagy a kitelepítés, emlékezés nélkül lehetetlen.

 

A XX. század, a modern kor nemcsak felfedezésekben, hanem sajnos borzalmakban is bővelkedett. Egyik ilyen embertelen cselekedet volt, mikor egyéni bűnt nem keresve, a kollektív bűnösség elvét követve, tömegesen telepítették ki marhavagonokban a sávokat Németországba.

A kitelepítés szó ma is megborzongat mindenkit. Mindenkit megborzongat, akik áldozatai voltak a kollektív bűnösség elvén alapuló állami diktatúrának, akiket közelről vagy távolabbról érintett a kiűzetés, de megborzongatja azokat is, akik itthon maradtak és otthonukból nézték e szörnyű erőszakot. És megborzongat minket is, akik csak őseink elbeszéléséből ismerjük ezt a korszakot.

 

Budakeszit, mint svábok lakta települést közelről érintette a kitelepítés. Fontos, hogy időről időre elővéve a dokumentumokat, – szándékunk szerint ez a film is ilyen, – megismerhessék az új és újabb generációk is a történelem ezen időszakát, a még élő, a kitelepítést elszenvedett ősök hiteles elbeszéléseiből.

 

Az elmúlt fél évben több mint 200 kisfilmet készítettünk, de nem csináltunk még olyan filmet, amely igazán megérinti az emberek szívét.

Hogy ez most jól sikerült-e nekünk ezt majd Önök eldönthetik, de egy biztos:

mindnyájan, akik ezen a filmen dolgozunk azon voltunk, hogy hiteles, átfogó képet adjuk a kitelepítésről.

Azon voltunk, hogy megérintsük az emberek szívét.

 

Fogadják a filmet az elődök előtti tiszteletünk jeleként!”

 

Balczó Kornélia

Megosztom a cikket