Vége, június 30-án kikapcsolják az iWiW-et

A felhasználók a nosztalgiázás után egy kattintással, digitális időkapszula igénylésével menthetik le személyes dolgaikat. Egy korszak véget ér, de az iWiW kétségtelenül beírta magát a magyar informatika történetébe.

Az iWiW 12 év közszolgálat után búcsút int felhasználóinak. A világon az elsők között létrehozott közösségi honlap 2005 és 2010 között Magyarország leglátogatottabb portálja volt, a csúcsidőszakban naponta 1,5 millióan keresték fel. Berkein belül 4,7 millió adatlap és félmilliárdnyi kapcsolat kelt életre.

Különböző szűrők segítségével rátalálhattunk régi barátainkra, feledésbe merült rokonokra, egykori szerelmeinkre, de újonnan létrejött ismeretségeinket is virtuális formába önthettük. Életünk fontos eseményeit folyamatosan megoszthattuk, és izgatottan tanulmányoztuk egymás közösségi hálóját. Könnyebbé vált az osztálytalálkozók, meglepetés szülinapi partik, leány- és legénybúcsúk szervezése, gyorsabban lehetett közös cél érdekében összefogni, egy-egy ügy során médiavisszhangot generálni. Dalok és versek születtek az iWiW-ről, és ufóknak néztük azokat, akik valamilyen okból még nem voltak fent rajta.

 

Az iWiW kétségtelenül beírta magát a magyar történelembe: az egykori startup vállalkozás végül az informatikai és a közösségi élet egyik legfontosabb lépcsőfoka lett, IT technológiákat és új hirdetési formátumokat teremtett. Meghatározó szereplője lett az internetezés széles körű elterjedésének is ? a Baby boom korszak, de az X generáció szülöttei közül is sokan az iWiW miatt tanultak meg egyáltalán netezni.

Az iWiW szárnyalása a világot behálózó konkurencia, a Facebook előretörésével kezdett alább hagyni, a két site látogatottsági görbéje 2010 végén ért össze. Az iWiW-et jegyző Origo Zrt. még négy évig kitartott terméke mellett, ám az oldal fenntartásának már nem látja további értelmét.

 

A felhasználók június 30-ig nosztalgiázhatnak az iWiW-en, egy kattintással igényelhetnek egy digitális időkapszulát adatlapjuk, kapcsolataik, fényképeik, levelezésük mentésére, és utoljára játszhatnak még egyet: az iWiW készpénzzel és vásárlási utalványokkal díjazza a hűséget. Egy korszak lezárul, a Gépház nem küld több üzenetet, az Origo a fenti határidő lejártával minden adatlapot megsemmisít.

Forrás: hirado.hu

Megosztom a cikket