Hidas Attila kiállítása

Ismét kulturális rendezvény színhelye volt a művelődési ház. Hidas Attila fiatal festőművész Évszakok c. kiállításának megnyitójára várták a nagyérdeműt.

 

A kiállítás megnyitója kapcsán a művész maga beszélt a kiállításon szereplő műveiről. „A kiállítás címe, Évszakok, jelképezi azt az életünkben biztos és állandó változást, amit az évszakok jelentenek” – kezdte rövid beszédét. Mindenkire hatással van (hangulatváltozás, öltözködés). Persze ez nagyon változatos lehet, gondoljunk csak a tavalyelőtti és tavalyi tél különbözőségére.

 

Természetesen minden évszak mást sugall. Az elmúlás érzetét nem érezzük a tél végén, de nyáron, illetve ősszel igen. Tavasszal az újjáéledést, a természet újjászületését tapasztaljuk.

A mostani kiállítás képei változást mutatnak a korábbiakhoz képest: aránylag nagy vásznakra fest, ezeken tud igazán kiteljesedni. Stílusa leginkább az impresszionistákéra hasonlít.

Hidas Attila nagyon szereti az időjárás-változásokat, ezeket örökíti meg legszívesebben természetbeni élmények vagy fénykép, esetleg interneten talált képek alapján. Legnyugodtabb képe fénykép alapján készült, ahol a jegenyefák magasságával érzékeltette a teret, valahol a Balaton partján. A Viharos időben szintén fénykép alapján készült, izgalmas, látványos világú kép. A Tisza-part c. kép akár a Duna partján is keletkezhetett volna, ugyanis nagyon szereti a nagy fákat, folyópartokat. A Virágzó fa esővel c. alkotás színei nem harsogóak, általában is a szomorkás, komorabb színeket kedveli.

Érdekes, hogy mindössze másfél éve kezdte el a vászonra festést, fél éve volt az első kiállítása. Ha elkezd festeni, megszűnik számára a világ, ilyenkor ne szóljon senki hozzá. Főleg a totál képeket részesíti előnyben. Az Esteledik című műve masszív téli hangulatot közvetít, az Erdőben zártabb teret ábrázol, nagyon szereti az érintetlen tájakat.

Egy kép lóg ki a képek közül: a nagyapjáról készített portré. (Hidas Mátyás Budakeszi emblematikus embere volt, tavaly hunyt el.) Nagyapja nagyon szerette a művészeteket, aki nagy hatással volt Attilára. Asztalosként sok nagy festővel volt közeli kapcsolatban (pl. Vaszary János).

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket