Nyakunkon az Yvette ciklon

Megérkezett az Yvett névre keresztelt ciklon. Egy megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a várható sok eső, viharos szél, illetve heves zivatar miatt.

 

 

Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a viharos szél miatt adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer/órát is meghaladhatják.
A csütörtökön várható jelentős mennyiségű csapadék miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter eső hullhat.

Emellett több megyére elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a várható viharos szél, a heves zivatar, sok eső, illetve felhőszakadás miatt.
A meteorológiai szolgálat azt írta: a legerősebb széllökések csütörtökön lesznek. Az északkeleti megyékben 90-95 kilométer/óra, a Dunántúlon helyenként 100 kilométer/óra körüli szél is lehet. A dunántúli domb- és hegyvidéken, valamint a Balaton térségében még erősebb széllökésekre is számítani kell ? hangsúlyozták. Csütörtök késő délutántól, estétől a keleti, délkeleti országrészben fokozatosan mérséklődni kezd a szél.

 

Emellett csütörtökön általában 15 és 45 milliméter közötti csapadékmennyiség valószínű, helyenként azonban ennél több is hullhat, nagyobb eséllyel a hegyvidéki tájakon, illetve zivatarok környezetében. Továbbá a nap második felében főként a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket esetleg jégeső, viharos szél és nagy mennyiségű csapadék kísérhet.

 

Az időjárási helyzet alakulását és a veszélyjelzéseket folyamatosan követni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapjain, valamint a szolgálatok Meteora és VÉSZ elnevezésű mobiltelefonos alkalmazásain.

 

Az OKF felhívta a figyelmet, hogy már a 70 kilométer/óránál erősebb széllökések faágakat szakíthatnak le, egész fákat dönthetnek ki, amelyek balesetveszélyesek. Az ilyen erejű szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

 

 

 

(MTI)

 

Várható időjárás az ország területén 2014. május 14 – 17-ig

 

Szerdán a Kárpát-medencétől délre ciklon mélyül ki. Ez a mediterrán ciklon szerdán az éjszakai óráktól délkelet felől megközelíti térségünket, majd fokozatosan északnyugat felé helyeződik. Csütörtökön és pénteken Magyarország felett lesz a ciklon, majd a hétvégén már gyengül, töltődik. A ciklon középponti helyzet országosan sok csapadékkal jár, és a ciklon fölénk való mélyülése elsősorban a Dunántúlon okoz majd tartósan viharos szelet.

 

Hőmérséklet:

Az időszak alatt a hőmérséklet az átlag alatt alakul.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 6 és 12 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán és szombaton 12 és 17 fok között várható. Csütörtökön 8 és 15 fok közötti, pénteken 10 és 16 fok közötti maximum valószínű. A hűvösebb a Dunántúlon lesz, keleten, északkeleten lehet az enyhébb idő.

 

Csapadék:

Az átlagosnál jóval csapadékosabb időre számíthatunk; a legtöbb csapadék csütörtökön és pénteken valószínű. Szerdán és szombaton is több helyen várható eső, zápor, de ezeken a napokon lehulló csapadék mennyisége várhatóan nagy területen nem haladja meg az 5-8 mm-t. Csütörtökön viszont nagy területen a 20 mm-t is meghaladhatja a lehulló csapadék mennyisége, pénteken már inkább csak a 10 mm feletti értékek lesznek a jellemzőek.

Összességében a (keddi csapadékot is hozzávéve) vasárnap hajnalig bezárólag az összegzett csapadék mennyisége 25-60 mm között valószínű; a jelenlegi modellfuttatások szerint a legkevesebb csapadék az Északi-középhegység és a Körösök térségében valószínű, másutt jellemzően 35-55 között alakul.

 

Szél:

Szerdán fokozódik egyre nagyobb területen viharossá (60-95 km/óra, az erősebb a Dunántúlon) az északi, északnyugati szél. Csütörtökön keleten jellemzően 60-80, a főváros térségében 90 km/óra körüli, nyugaton pedig akár 100-110 km/órás széllökések is kísérhetik az északnyugati, északi szelet. A Dunántúlon pénteken is számíthatunk viharos szélre, a lökések sebessége 65-95 km/ó körüli lehet, keleten már péntekre lényegesen mérséklődik a szél. Nyugat-Dunántúlon még szombaton is erős (45-60 km/ó-s széllökések) lesz az északi, északnyugati szél, vasárnapra azonban ott is lényegesen gyengül a légmozgás.

 

Készítette: Ujváry Katalin (Országos Meteorológiai Szolgálat)

Megosztom a cikket