Választási tájékoztató

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke kihirdette az országgyűlési képviselők 2014. évi választásának időpontját. A szavazás napja: 2014. április 6. Az alábbiakban néhány fontosabb, sokakat érintő határidőre és tudnivalóra hívjuk fel a figyelmet.

 

 

Szavazóköri névjegyzék

? A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe. A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok a névjegyzékbe történt felvételükről értesítőt kapnak.

 

Szavazás

? A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen szavazhat.

? A szavazás 6.00 órától 19.00 óráig tart.

? Szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre és egy országos listára lehet. Az országgyűlési választáson nemzetiségiként regisztrált választópolgár pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.

? A szavazás napján lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein adhatja le szavazatát.

? Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb 2014. április 4-én 16.00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. Az átjelentkező választópolgár 2014. április 4-én 16.00 óráig módosíthatja vagy visszavonhatja átjelentkezési kérelmét.

? Mozgóurna igényt az a választópolgár nyújthat be, aki mozgásában gátolt, és állapotánál fogva nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben. A kérelmet 2014. április 4-én 16.00 óráig kell benyújtani a helyi választási irodához, avagy a választás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz. Mozgóurna iránti igényt szabályos meghatalmazást mellékelve meghatalmazott által is be lehet nyújtani. Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben ?hagyományos módon? nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával.

? A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelemnek legkésőbb 2014. március 29-én 16.00 óráig kellett megérkeznie.

? Magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok esetében a Nemzeti Választási Iroda felvette a levélben szavazók névjegyzékébe azt a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt, aki 2014. március 22. 16.00 óráig benyújtott kérelme alapján szerepelt a központi névjegyzékben. A Nemzeti Választási Iroda arra a (magyarországi vagy külföldi) címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt, illetőleg a választópolgár a szavazási levélcsomagot személyesen is átveheti az általa megjelölt országgyűlési egyéni választókerület székhely szerinti településén működő választási irodában, ennek hiányában pedig a miniszter által rendeletben kijelölt egyéb településen vagy egyéb külképviseleten, 2014. március 24-étől 2014. április 4-éig munkanapokon, munkaidőben.

A szavazási levélcsomag feladható postán (Magyarországon bérmentesítés nélkül) akként, hogy 2014. április 5-én 24:00 óráig beérkezzen a Nemzeti Választási Irodához, illetőleg leadható bármelyik külképviseleten, munkanapokon munkaidőben (2014. március 24-től 2014. április 4-ig) vagy a szavazás napján (2014. április 6-án), továbbá leadható bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában 2014. április 6-án 6?19 óra között.

A Pest Megye 2. sz. OEVK-ban az alábbi jelöltekre szavazhatunk:

Csenger-Zalán Zsolt

FIDESZ-KDNP

Kósa Sándor

SZOCIÁLDEMOKRATÁK

Dr. Szél Bernadett

LMP

Császárné Kollár Tímea Annamária

JOBBIK

Anyalai Béla

MCP

Marton Gergő

SMS

Varga Tamás

A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT

Dr. Szabóné Müller Timea

MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP

Keller László

Független jelölt

Törökné Dzsaja Erzsébet

EGYÜTT 2014

Megosztom a cikket