Pillanatképek az evangélikus gyülekezet életéből

A budakeszi evangélikus gyülekezeti ház szerényen húzódik meg a református templom közelében. Ahogy a gyülekezet gyarapszik, úgy sokasodnak a különböző programok, közösségi alkalmak. Ezek nagyon fontosak az életünkben, erősítik a hitünket, szorosabbá fonják a gyülekezet tagjai közötti kötelékeket, alkalmat adnak az elmélyülésre és a vidám, gondtalan együttlétre.

 

Igyekszünk minél több kicsi és nagyobb gyereket megszólítani, hiszen ők jelentik a jövőt. Havonta tartunk egy családos istentiszteletet, a többi vasárnapon pedig gyerek bibliakör várja a kisebbeket. Közben a nagyobbak is készülnek a konfirmációra.

 

Télen és kora tavasszal több nagyobb szabású rendezvényt is tartottunk. Kezdtük február közepén egy ?vacogós hétvégével?. A balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Központ hirdette meg ezt a programot a február 14?16-ai hétvégére. A vacogásból és a korcsolyázásból nem lett semmi: gyönyörű napsütéses, langyos időben volt részünk. 8 család utazott oda Budakesziről és környékéről, egy seregnyi kisebb-nagyobb gyerekkel, összesen 37-en voltunk.

 

Sokat sétáltunk és még többet beszélgettünk, szombaton pedig izgalmas előadást láttunk-hallottunk a Bibliában megjelenő angyalokról. Az üdülő vezetése kézműves foglalkozást és jelmezes felvonulást szervezett, vasárnap pedig istentisztelettel zárult a hétvégi program. Lélekben megerősödve, derűs emlékekkel vágtunk neki a következő hétnek.

 

Idén másodszor adott otthont Budakeszi az evangélikus hittanverseny megyei fordulójának. A Prohászka Gimnázium rendelkezésünkre bocsátotta az auláját és jó néhány tantermet, hiszen körülbelül száz gyereknek és az őket kísérő felnőtteknek kellett helyet biztosítani. A verseny február 22-én délelőtt és kora délután zajlott. A nem túl szerencsés kezdés után (egy útra dőlt villanyoszlop miatt a résztvevőknek nagyot kellett kerülni) a verseny jó hangulatban zajlott, a gyerekek nagy része alaposan felkészült a kijelölt bibliai részekből. Négyfős csapatok vetélkedtek, összesen négy korosztályban, két korcsoportban is budakeszi győzelem született. Az ebéd után egy kis meglepetés is várta a gyerekeket: Kisteleki Zoltán előadóművész, gyülekezetünk tagja adott elő egy mesét az öreg halászról és a tengerről, két kislány segítségével.

 

Magyarországon is minden tavasszal megrendezik a gyülekezetek az Ökumenikus  Világ Imanapot. Minden évben más ország keresztyén gyülekezetei a szervezők, az imanapon bemutatják az illető országot, történelmüktől kezdve a jellegzetes ételekig, valamint a legnagyobb problémákat is. A hetekig tartó szervezés közösséget teremt a különböző felekezetekhez tartozó lányok-asszonyok között.  Idén, március 7-én Egyiptommal ismerkedtünk meg, és imáinkban hordoztuk a nagy gondjaikat: az éltető víz hiányát, az elképesztő szegénységet és a nők alávetett, kiszolgáltatott helyzetét. Ebben az évben az evangélikus gyülekezet tagjai végezték a szervezést, de a közös munkában miden helyi felekezet részt vett. Az imanap első felének a Kálvin-terem adott otthont, az ország bemutatása és a közös imák után pedig átvonultunk a szomszédba, az evangélikus gyülekezeti házba egy kis szeretetvendégségre. Itt az egyiptomi harapnivalók mellett jókat beszélgettünk, és ünnepélyesen átadtuk a stafétát a református gyülekezetnek, jövőre ők lesznek a rendezők. Az alkalmon felajánlott összeget Maggie mamának juttatjuk el, akinek alapítványa az egyiptomi szegény gyermekekért munkálkodik.

 

Harangozó Katalin

 

Megosztom a cikket