Válaszaim az egészségre, avagy a közérzet köz-érdek

Köszöntöm a kedves Olvasót. A nevem Tófalvi Erzsébet. Naturszundi egyedi tönkölypelyva-párna-készítéssel, LEMangURIA Táncmeditáció és más mozgásformák navigálásával, valamint írással foglalkozom Létidő címen.

Szeretnék nézőpontot váltani ebben az írásban. Arra kértek, mondjam el válaszaimat a járvány-ügyre, ám feltett szándékom, hogy a figyelmet átirányítsam arra, amit szeretnénk, az pedig az egészség. Miért éppen én írok erről? Talán azért, mert felkeltettem az érdeklődést a válaszommal, „hogy vagyok ebben a helyzetben?” – Köszönöm jól.
Ez nem azt jelenti, hogy nem adódnak kihívásaim, vagy hogy mindig „repkedek”, emellett fenntartom azt az állapotot, amellyel jó közérzetet és egészséget állandósíthatok életemben. Ez persze mindennapos „munkát”, odafigyelést igényel, és nem egyik napról a másikra változik, ám hosszú távú befektetés és megéri. MINDIG ITT AZ IDEJE ELKEZDENI!
Három évtizede kezdtem, aerobik- mozgásoktató a szakmám, és az egészséges életmód minden szegmense érdekel. Hivatásom lett 8 éve a LEMangURIA® módszer mentén gyakorolt szabad önkifejezés, érzelmi tudatosság és testtudatosság, emberi alapképességek fejlesztése, és ezt természetesen önmagammal kezdtem. Hét éve kiscsoportos fogalakozásokat vezetek, itt Budakeszin is. 2000 óta élek itt, sok helyi ismerősömmel mozdultunk már együtt azóta, különböző foglalkozásokon.
A közösségi életnek központi szerepe van hétköznapjaimban, ilyenkor nemcsak kikapcsolódunk, hanem megosztjuk egymással tapasztalatainkat. Női Körök, kiállítások, mozgásprogramok, szervezése kitöltik szabadidőmet. Ez a mozgatórugó éltet, és hitem, hogy ittlétünknek egyik hangsúlyos Eleme a KözösségÉPítés.

És mivel a legkisebb közösség, az önmagammal való egység, leginkább saját tapasztalatomról mesélhetek, hogy a rendszeres, azaz napi szintű mozgás mellett, mi ad még számomra testi és érzelmi tudatosságot, ami segít fenntartani jó közérzetemet, egészségemet.
Először is kiemelném, amit az első sorokban írtam. A gondolat. Igen hangsúlyos és meghatározó a dolgokhoz való hozzáállásom, milyen nézőpontból indítom, és milyen irányba viszem tovább a gondolataimat, és azokhoz társuló érzéseimet, amelyek hatással vannak. Nem is hinnénk, mennyire. Hogyan gondolkodom, mit érzek, milyen mozzanatok vannak napjaimban, amelyek meghatározzák jól-létemet, és ezek sorrendje ugyan felcserélhető, ám egymástól nem elválaszthatók, szoros összefüggésben vannak, hatással egymásra, és rám.
Mint, ahogy – minta, hogy – amikor például vizsgára készül az ember, és folyton azon jár az esze, és még mondogatja is, tehát felerősíti, hogy nem fog sikerülni, és nem is tesz érte, akkor nagy valószínűséggel nem sikerül, vagy nem úgy, ahogyan szeretné. Ez bizony nemcsak az eredményt, hanem a lelki-testi érzetet és akár még az egészséget is befolyásolhatja, talán ez az, amiben mindenkinek van sajátélménye.
Ez egy törvényszerűség, ahogyan a figyelem, annak összpontosítása, és a megvalósulás történik.
Erről nagyon sokat lehetne írni, és rengeteg könyv áll rendelkezésünkre, hogy böngésszünk e témában. Én most konkrétumokat szeretnék megosztani, mik segítenek nekem, és tudomásom szerint sok Társamnak.
Megmozdítom, eltáncolom, kiírom…

20 évig futottam átlagban napi 1 órát, ma jellemzően többet sétálok, és azt minden nap, valamint rengeteget tornáztam pályafutásom alatt.
Tehát van egy jó alapom, és ez sokat számít, mert testünk (ős)emlékezete gyorsan és pozitívan reagál (regenerálódik) egy esetleges egyensúlyvesztésnél, avagy betegségnél.
Minden nap erdei környezetben vagyok, hiszen itt élek, amely nagy áldás, emellett persze kihívás is, de valamit valamiért. Én ezt választottam, mert elképesztő csodákkal járul hozzá egészségemhez, fizikai, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Ez az életmód magával vonzza a természetes mozgást, a lelki elmélyülést, a mentális tisztulást és szellemi felüdülést, és ami a leghangsúlyosabb, a természettel valókapcsolódás az önmagammal való kapcsolatot is erősíti, mélyíti, szÉPíti.
Korán ébredek. Ha kell, még korábban, ha a munkakezdés úgy kívánja.

Minden nap (tényleg minden nap) elvégzem reggeli alapozó nyújtó- és légző gyakorlatomat, egy kis meditációval, mert testem-lelkem megérdemli, hogy felkészítsem a napra (az esti megnyugvás is ezeket a mozzanatokat érdemli). Ezután sok tisztított langyos vizet iszom a második adagot házi-almaecetesen (ez teljesen egyéni dolog, van, akinek más az igénye, érdemes megvizsgálni, valóban mire van szüksége szervezetünknek és miért, és arra szép fokozatosan beállni).
Aztán mozgás. Ezek a leghangsúlyosabb tényezők, amivel elkezdem a napomat. Ez a rendszeresség stabilitást ad számomra, testemnek és tudatomnak biztonságot, hogy ha napközben kibillenés adódik, tud/tudok hova visszatérni.
Rendszeresen táncolok. Van, hogy magamban 1-1 dalra itthon, vagy heti Lemanguria foglalkozásokon másfél-két órát, és emellett havi egy alkalommal egésznapos foglalkozáson, bizony egész nap. A szabadmozgás-lélektánc is óriási támogatást ad minden szinten, és hatásos módszer életeseményeink felderítésére, feldolgozására.

E fentiek mellett fontosnak tartom:
Minden nap hallgatni számunkra tényleg felemelő zenéket.
Minden nap lenni csöndben is.
Minden nap hálát adni valamiért, amit konkrétan meg is fogalmazunk, hogy tudatosodjék.
Minden nap figyelmesnek lenni a táplálkozásunkra, folyadékfogyasztásunkra.
Minden nap olvasni legalább néhány sort, számunkra új, vagy érdekfeszítő dolgokról.
Minden nap figyelmesnek lenni a környezetünkre, hogy rendezett, tiszta legyen.
Minden nap megválogatni, milyen beáramló információknak adunk teret életünkben.
Minden nap figyelmesnek lenni tiszta párbeszédünkre.
Minden nap jó szót, ölelést adni szeretteinknek.
Minden nap adni magunknak minőségi pihenő időt.

És hogy miért minden nap? Mert majdnem minden nap érnek bennünket olyan hírek, élmények, események, hangulatok, amelyek megérintenek, és ezeket kezelni, kordában tartani, feldolgozni, letisztítani szükséges.
Az egészséges életmód hangsúlyos tényezője az is, hogy természetes testápoló és természetes háztartási tisztítószereket használjunk. Elképesztően hat az egészségre, hogy milyen vegyi anyagokkal telítjük magunkat, és otthonunkat, berendezési tárgyainkat, így tulajdonképpen a levegőt, amit közvetlen közelről beszívunk.

Biztos hallotta már mindenki azt, hogy ez mennyire „lehúz”, vagy, hogy ez milyen „felemelő”. Ha ilyen alkalmakkor megmérnénk az ember energiaszintjét, mert ez mérhető, akkor pontosan megmutatná, mi történik velünk/bennünk egyik, illetve másik esetben. Nagyon izgalmas…
Mivel az egész napunkat aktívan töltjük, fontos a pihenés minősége. Milyen a tágabb és közelebbi környezetünk ennek kapcsán, vagyis a körülményeink.
Az elalvás előtti belső elcsöndesülés mellett nekem nagy támogatást ad a természetes tönkölypelyvával való érintkezés. Magam 21 éve alszom ilyen párnán, és több mint 8 éve Budakeszin működő manufaktúránkban készítem azoknak, akik felfigyelnek erre az értékre. Jótékony hatását mind fizikailag, mind energetikailag érdemes megtapasztalni, kipróbálni, mert a visszajelzések alapján hathatós segítséget nyújt esetleges alvási zavarok, testi fájdalmak enyhítésére, energiahullámok harmonizálására. Erről szívesen adok tájékoztatást személyesen, telefonon, vagy az interneten: facebook.com/naturszundi

Minden alkotó tevékenység egy terápia. Például az írás is. 15 éve tudatosan rovom papírra megéléseimet, melyek megmozgatják bensőmet. Ezzel megfogalmazom, éppen miben vagyok, kifejezem mindezt, feloldom az esetleges feszültségeket, megosztom aktuális örömömet, megformázom, ahogyan táncomban is, mint minden szobrász, zenész, festő, nemezelő is ezt teszi.
Az alkotás önmagában is öngyógyító folyamatokat indít el bennünk.
Nagy örömömre, írásaimból és barátnőm rajzaiból megjelenik egy esszenciákat összefoglaló könyv is, melynek címe: MaG Da Na Éltető Meditatív Mondások Szabad Szimbólum-rajzokkal. Hálás vagyok minden lehetőségért, mellyel inspirálhatom embertársaimat a mozdulásra, minden szinten.

E fenti lehetőségek egyre több ember életében jelen vannak, és mind lehetne egy-egy külön téma is. Ebben Budakeszi élen járó, hiszen tudni való, hogy művészek, alkotók, mesteremberek, mozgásoktatók, terapeuták, zenészek, közösségformálók itten bőven megtalálhatók.
Ez talán sok apró dolognak tűnhet, de gondoljunk csak bele, ezek összessége mit okozhat pro–kontra bennünk, egészségünkben, életünkben, nap, mint nap, és hosszú távon.
Érdemes szem előtt tartanunk azt is, hogy saját állapotunk hatással van környezetünk hogylétére, a szűkebb közösségtől a Nagy Egészig. Így tudjuk alakítani világunkat, melyben szeretnénk egészséges, harmonikus, tiszteletteljes, elfogadó együttműködésben élni…
Újat, ha nem is írtam, de bízom benne, hogy megerősítésként szolgál ez a cikk.

Szeretettel,
Tófalvi Erzsébet Tofi

Elérhetőségeim:
facebook.com/naturszundi
lemanguria.hu/tofalvi-erzsebet-tofi
letidokonyvek@gmail.com

Budakeszi Hírmondó 2021 június

Megosztom a cikket