V. Majzik Mária újabb elismerése!

A városunkban élő és alkotó világhírű művész újabb elismerésben részesült: a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége a hazáért Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta a művésznőnek, amelyet a közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából adtak át.

 

Az indoklás a következőket tartalmazza: a Pofosz ?a hazáért Arany Érdemkeresztet adományozza V. Majzik Máriának a hazafias és áldozatos munkájának elismeréséül, melyet a magyar haza érdekében végzett, fáradhatatlan aktivitással.?

 

 

A Kitelepítettek emlékműve kerámia és bronz alkotás, Budafokon van kiállítva. Az emlékmű három különálló falból áll, egy-egy felkiáltójelként a Budapestről 1951. május 21. és július 18. között kb. 15 000 ember kitelepítésének mementójaként. A két szélső falon egy-egy stilizált vagon látható, az ablakokban elgyötört, fájdalmas, ijedt arcok. Ezekkel az összetákolt vagonokkal szállították a fővárosból száműzött, lakhelyüktől és vagyonuktól megfosztott embereket különböző vidéki településekre. A középső falon fent fecskefészkek láthatók, némelyikben a fiókákat etetik a fecskeszülők. Középen egy robusztus férfialak áll, lehajtott fején csuklya. Arc nem látható. Körülötte keringenek a fecskék. A férfi kezében egy élő fecskét fog a nyakánál, bal kezével a fecske egyik kinyújtott szárnyából tépkedi ki a tollakat. A két szélső falon eredeti vasúti sínekből egy-egy kereszt látható, melynek a közepén harang áll, amelyet meg lehet kondítani a lánc meghúzásával. A középső fal hátoldalán szintén vasúti sínekből egy nagy kereszt lett állítva, mely a kitelepítéssel okozott hosszú éves, egész családokat érintő szenvedés előtti imádságnak ad méltó helyet.
A két szélső fal hátoldalán carrarai márványból készített emléktábla őrzi az emlékművet állítók nevét és szándékát, hogy se a jelenkor, se az utókor ne feledkezzen meg a kitelepítés tényéről, a szörnyű jogtalanságokról és kegyetlenségekről.

(V. Majzik Mária honlapja alapján)

 

 

Gratulálunk a művésznőnek, és jó egészséget kívánunk! Ismerve hatalmas munkabírását, alkotókedvét, további csodálatos művekkel gazdagítja az eddig sem kis életművét!

A Budapestről Kitelepítettek Emlékművének avatása:

Szabó Tibor Mihály

Megosztom a cikket