Út, víz, csatorna, energiatakarékosság – Budakeszi fejlődik

Több olyan komoly beruházás is befejeződött, folyik, illetve készülődik mostanában Budakeszin, melyek a városban élők mindennapjait is érintik, és a lakosság érdekeit szolgálják. Ohr Alajos alpolgármester ezekről beszélt a Buda Környéki Televízió Gazdasági magazin című műsorában. Elsőként arról az útépítésről, melyet a Budaörs felé közlekedők már korábban észrevehettek, de mindeddig nem sokat lehetett tudni róla.

 

Az alpolgármester elmondta: A Tesco áruház melletti csomóponttól induló út a nemrég átadott szennyvíztisztító telep úgynevezett feltáró útja, lényegében bekötőút. Jó minőségű aszfalttal burkolják majd, s egy ideig kizárólag a telep megközelítésre használják.

A beruházás része annak a Környezet és Energia Operatív Program pályázati csomagnak, melyet az üzem építésére, illetve a Makkosi terület szennyvízelvezetésére nyert a város.

Ohr Alajos arról is beszélt, hogy szeretnék, ha még az idén befejeződne Kossuth Lajos utcában a Fővárosi Vízművekkel végeztetett ivóvíz gerincvezeték és a bekötő vezetékek cseréje, az átereszek építése. A hálózat ugyanis olyan állapotban volt, hogy csak a csere lehetett a megoldás. Azután a Kossuth Lajos utcának az erdő felé vezető szakasza jó minőségű útburkolatot is kaphat.

Fontos, hogy több új tűzcsapot is létesítettek, mert a tűzi víz-ellátás nem volt megfelelően megoldott. Kifejezetten az alpolgármester kérésére a Kossuth köz sarkára is telepítettek tűzcsapot, hogy e terület is biztonságosabb lehessen. Ugyanakkor létesítettek itt egy olyan csonkot is, mely a későbbiekben a köz vízellátását szolgálhatja majd.

Mivel a nyár folyamán a Makkosi úton elkészült a szennyvízhálózat, a vízmű jelzése nyomán a vízvezetékcsere is megtörtént.

Más beruházásokkal is gyarapodik a város, ami jelentős megtakarítást is jelenthet majd a költségvetésben.

Energetikai pályázaton 150 millió forintot nyert Budakeszi, melyet a Nagy Sándor József Gimnázium és a zeneiskola nyílászáróinak cseréjére és külső szigetelésére fordíthat.

A gimnázium tetőszerkezetét, a hullámpalákat a szigeteléshez meg kellett bontani. Az egyébként is korszerűtlen héjazatot ezért az önkormányzat saját költségvetéséből kicserélteti, felújítja, ezzel várhatóan több évtizedig gond nélkül üzemeltethető az intézmény.

A hőszigeteléssel jelentős megtakarítást várnak a fűtési költségekben. A kivitelező ráadásul vállalta, hogy a tantermek fűtéskorszerűsítéséhez a szükséges elzáró szerkezeteket féláron szállítja, és ingyenesen szereli fel, ami további milliós spórolásra ad lehetőséget. A zeneiskola esetében nem kerül sor tetőcserére.

Beszámolt az alpolgármester arról is, hogy a városszerte látható járdaépítések a lakossági önerős építési pályázat részeként valósulnak meg. Ezt a tavalyi 2 millió forint helyett idén 5 millióval támogatja az önkormányzat. Akik korábban négyzetméterenként 2.500 forinttal „beszálltak” az építésbe, nekik a BVV Kft.-vel megépíttetik a járdát. A munkálatok a keleti városrészben kezdődtek, az iskolák körül pedig szünidőben dolgoztak. Ahhoz, hogy a munka felgyorsulhasson, a BVV Kft. külső vállalkozót is bevont – mondta Ohr Alajos.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket