Új „köntöst” kap a Korányi

A fejlesztés célja az épület energetikai jellemzőinek javítása, energia-megtakarítás elérése, és közvetve a betegek komfortosabb körülmények között, magasabb színvonalon történő ellátása.

 

 

A beruházás keretében az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet ?A? épületének energetikai korszerűsítése valósul meg. Az épület egy épületszárnyból áll, pince, fszt+ 3 emeletes kialakításban, mely szintek eltérő időszakban épültek, mert a 2. emeletig 1901-ben készült az épület, a 3. emeletet pedig az 1950-es években építették rá. Az épület fűtött alapterülete 3064 m2. Az épületen homlokzati hőszigetelés, pincefödém hőszigetelés, illetve nyílászáró csere történik. Az új, beépített 714 m2-nyi nyílászárók faszerkezetűek. A komfortos légállapotok biztosítására szobánként az új nyílászárókba higroszabályzós légbevezetők lesznek beépítve. A légbevezető a légszállítást a belső relatív páratartalom szerint szabályozza.

 

A fejlesztés eredményeképpen az épület fajlagos primer energiafogyasztása 187,28 kWh/m2-re csökken és ?B? energetikai besorolású lesz. A beruházással várhatóan kb. 53% energia-megtakarítás érhető el, ami kb. 2000 GJ-t jelent évente. Ez hozzávetőleg 112 t/év CO2 kibocsátás csökkenést, és éves szinten az Intézetnek mintegy 6,369 millió forint költségcsökkenést eredményez.

 

Mivel felújítandó épület ?helyi védelemre javasolt? besorolású, a kivitelezés során fokozottan kell ügyelni épület, meglévő építészeti értékeinek megőrzésére! Jellemző ornamentikák találhatók a déli teraszok homlokzatán és a két szélső, déli rizaliton is napórás motívummal. A díszvakolat és szobrász munkák a szigeteléssel nem érintett helyeken fel lesznek újítva, a szigetelt homlokzaton pedig az eredetivel megegyezően pótolva lesznek.

 

A fejlesztés közvetlen célja az épület energetikai jellemzőinek javításával energia-megtakarítás elérése, amivel lehetővé válik az erőforrások racionalizálása és egy gazdaságilag hatékonyabb intézményműködés. Mindemellett közvetett célként az Intézetben megvalósul a betegek komfortosabb körülmények között, magasabb színvonalon történő ellátása, amivel javul a szolgáltatási színvonal és ugyanakkor az egészségügyi dolgozók munkafeltételei is javulnak.

 

Összességében elmondható, hogy az energetikai korszerűsítés az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet számára rendkívüli jelentőségű, mely pályázati támogatás nélkül nem tudna megvalósulni.

 

További információ: http://www.koranyi.hu/index.php/keop-5-7-0-2015-0111

Megosztom a cikket