Új gyógypedagógus Budakeszin

Tovább bővült Budakeszi oktatási-nevelési palettája: ezentúl új, részmunkaidős gyógypedagógus tevékenykedik városunkban.

 

Egy ijesztő adattal kezdeném: régiónk gyerekeinek kb. 25%-a szorul valamilyen felzárkóztató segítségre. A problémák zöme tanulási, magatartási jellegű. A 25% igen magas arány.

Dr. Juhász Zsuzsanna, a Pedagógiai Szakszolgálat vezetője elmondta: a gyógypedagógia fejlesztéssel, képességfelméréssel foglalkozik, egyénileg vagy csoportosan segítenek a gyerekeken. Ráférne minden településre még több gyógypedagógus.

Az a cél, hogy legalább az óvodások kapjanak segítséget (mozgásfejlesztés, ami hat a beszédfejlesztésre). Jövő ősztől minden óvodában ott lesz a gyógypedagógus bizonyos órát.

Pálfalvi Klára gyógypedagógus Budaörsön és Budakeszin dolgozik 10-10 órát, 3?18 éves korú gyerekekkel foglalkozik. Vagy az iskola, vagy a szülő kérésére mérik fel a képességeket. A gyerekek 30%-ában különböző jelek utalnak, hogy a későbbiekben probléma lesz. Például a szorongásos tüneteknél a szülőknek kell figyelnie, természetesen egy jó pedagógus is észreveszi.

Nagyon sok a szuper intelligens gyerek, mégis sok a problémájuk az iskolában. Legtöbbször visszavezethető valamilyen idegrendszeri éretlenségre. A pszichológus gyógypedagógus nélkül nem végez mozgásfejlesztést, pedig a kisebb gyerekeknél sokat lehet javítani a mozgásos feladatokkal.

Szántó Henrietta, a Szivárvány Óvoda vezetője kifejtette: szenzomotoros tréningeket tartanak az óvodában. Év elején felmérik a gyerekeket, és a rászorulókkal foglalkozásokat tartanak. Szeptembertől mese-zene-logopédiai program indult az óvodában, melynek során a gyerekek játékos formában megtanulják elméletben az összeolvasás technikáját.

Ezen kívül tartásjavító tornát is tartanak heti egy alkalommal. A gyerekek ezalatt megtanulják a mozgássort, így aztán a szülők tudják gyakoroltatni a csemetékkel.

A SZIA-s diákok kétszer találkoznak a pedagógiai szakszolgálattal – avat be bennünket Czifra Zsuzsanna, az iskola igazgatója – a nevelési tanácsadónál, illetve a gyógypedagógusi ellátás esetén. Szakvélemény készül a gyerekekről (iskolaérettségi vizsgálat). Gyógypedagógussal akkor találkoznak, ha valamilyen részképességi, tanulási vagy beilleszkedési problémával küzdenek. Kiemelkedő fontosságú, hogy a szülők és a tanár közösen dolgozzanak a probléma feltárásában, megoldásában. Ha egy pedagógus észrevesz valamilyen figyelemzavart, olvasási, tanulási, beilleszkedési rendellenességet, elsőként jelzi a szülőnek, majd a pedagógiai szakszolgálatnak.

A pedagógusok és a szakszolgálat dolgozói egyöntetűen köszönetüket fejezték ki a képviselő-testületnek a bővítés miatt – folytatta Bakács Bernadett alpolgármester asszony. Olyan fejlesztéshez juthatnak a gyerekek, ami később életesélyeiket növelni fogja. Lényeges dolog, hogy helyben lehet kezelni a problémákat. Nem utolsósorban ugrásszerű változás következik be a hátrányos helyzetű családok életében.

Gágyor Györgyi, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének helyi vezetője örömét fejezte ki, már itt az óvodában kaphatnak meg minden fejlesztő foglalkozást a rászorulók egyéni vagy csoportos formában.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket