Nagysanyisok Törökországban

A budakeszi Nagy Sándor József gimnáziumból 11-en lehetőséget kaptunk, hogy május végén Törökországba utazhassunk. Az Európai Unió Comenius programjának keretén belül egy hetet tölthettünk a Törökországi Sarkisla városában. A magyar csapaton kívül voltak hollandok, franciák, románok és a házigazda törökök.

 

 

Május 20-án indultunk a Liszt Ferenc repülőtérről. Münchenen keresztül mentünk Ankarába. Másnap onnan indultunk tovább Sarkislába. Nagy meglepődésünkre végig autópályán mentünk, bár a térképek mai napig nem jelzik azt.

Május 22-én a várossal és az iskolával ismerkedtünk. Az iskolát három éve építették és mindennel felszerelték. Néhányunknak óriási sikere volt a török lányok körében. Szebit és Tomit szó szerint gyűrűbe fogták.

 

Következő nap a híres Kappadókiai sziklákhoz és sziklatemplomokhoz mentünk el. Megnéztük a Göreme szabadtéri múzeumot, egy borászatot és egy világhírű keramikust. Este pedig egy lélegzetelállító, tradicionális török esten vettünk részt.

Szombaton a Kangal Springbe mentünk, ami a ?testpedikűrről? híres. Itt a halak csemegéztek belőlünk. Utána megnéztünk egy kutya tenyésztő telephelyet, ahol a híres Kangalt tenyésztik. Délután piknikezni mentünk a Gökpinari tóhoz.

25-én a tartomány székhelyét Sivast néztük meg. Először a városi múzeumot, majd egy hagyományos török lakóházat és végül egy mecsetet tekintettünk meg. Délután újra a városban járkáltunk és megnéztük az átalakított medreszéket.

Hétfőn egy 500 km hosszú sípálya rendszert kerestünk fel a Kayseri hegyen. Néhányan megmászhattuk a hegy egy kis részét, majd a várost fedezhettük fel.

Utolsó nap közös főzésre került sor, egy török lánynál főztünk magyaros ételeket. Este minden ország bemutatta hagyományos ételeit, táncait és énekeit. A bemutatok vége felé mindenki érezte, hogy lassan eljön a projektek legrosszabb része a búcsúzkodás. Az újonnan kötött barátságokat és ismeretségeket könnyes búcsúval zártuk. Visszaúton még megnéztük Münchent és 28-án este már itthon is voltunk.

 

Varga Bendegúz

Megosztom a cikket