Töltött káposzta
A disznótoros töltött káposzta egy tipikus magyarországi sváb étel.
Hozzávalók:
1 kg kolbászhús
25 dkg rizs
1 kg savanyú káposzta
2 hagyma
(18 – 20 savanyított káposztalevél)
2 babérlevél
15 – 20 szem egész bors
1 + 1 ek zsír
1 ek liszt
2 kk só
2-3 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl.
Elkészítés:
1. A savanyúkáposztát kimossuk, és egy nagy fazékba tesszük.
2. A rizst puhára főzzük, és lecsepegtetjük (használhatunk gyors rizst is).
3. A hagymát finomra vágjuk, és egy kanálnyi zsíron üvegesre dinszteljük.
4. Összegyúrjuk a húsmasszát, a rizst, a párolt hagymát és vizes kézzel gyerekökölnagyságú gombócokat formálunk.
5. A gombócokat beágyazzuk a káposzta közé, és felöntjük mintegy 6 deci vízzel. Beletesszük a babérlevelet és a borsot, és lefedve, lassú tűzön mintegy 2 órán keresztül főzzük.
6. A végén kiszedjük a gombócokat, és berántjuk a zsírból, lisztből és finomra vágott fokhagymából készült rántással.
7. Visszatesszük a gombócokat, és még egyszer összeforraljuk. Tejföllel és puha kenyérrel forrón tálaljuk.