Thuronyi István festőművész Budakeszin

Thuronyi István festőművész ismét Magyarországra érkezik Lourdes-ból. 2013. július 2-án a Szent László Házban rendezett kiállítás keretében a budakesziek is részesei lehetnek a képei nyújtotta felemelő érzésnek.

 

 

? A ti világosságotok világítson az embereknek? (Mt. 5,16)

Az angyaloknak az a küldetésük, hogy bíztassanak, bátorítsanak, erővel töltsék el a lankadókat. Ezt az angyali hivatást tölti be Thuronyi István képeivel, aki magyar származású művész, de alkotói pályája és hite Franciaországban teljesedett ki.

 

Thuronyi így vall hivatásáról:

? Közvetítem az Isten világosságát és egyben az igazságot, amely szabaddá tesz, mert Krisztusban a világosság és az igazság egy.? ??A keresztény életben mindent a szeretet szabályoz: az erkölcsöt és az esztétikát. A szeretet azt keresi, ami szép, hisz a jóságban, az igazság világosságában él, befogadja a Szentlelket, aki megvilágítja gondolatainkat, irányítja és megtisztítja tekintetünket, és uralja tetteinket. Ha átadom magamat ennek a szeretetnek, akkor valódi műalkotás születhet a fehér vásznon.?

 

Thuronyi István 1921-ben született Tőkésújfalun, a mai Szlovákia területén, nemesi családban. Sokoldalú művészi képzésben részesült, Glatz Oszkár, a család barátja volt első mestere. A Mezőgazdasági Akadémián szerzett oklevelet, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián zeneszerzést tanult két évig. 1944-ben menekülni kényszerült. 1947-ben Franciaországban telepedett le.

 

Paul Cézanne és a kubizmus festői stílusa alakította ki személyes művészi nyelvét. Technikai fejlődésében Paul Vigroux segítsége vitte előre. Megfogalmazta, hogy művészi stílusa ezen kívül Rouault, Léger, Chagall, Turner és a magyar expresszionisták hatására alakult ki.

 

1955-ben feleségül vette Paule de Lescuret, aki szellemi és lelki társaként ráébresztette arra, hogy tehetsége adomány, mely erkölcsileg kötelez.

A művészet és keresztény szellemiség szoros egységét a karizmatikus megújulással való találkozás hozta meg számára. Ettől fogva ? keresztény festőként? határozza meg önmagát.

 

1989-ben belépett a Chemin Neuf katolikus alapítású ökomenikus testvériségbe, és Sablonceaux-i apátságban kilenc alkotói év következett.

Többször volt kiállítása Párizsban, kiállított Marseille, Rodez, Millau, Albi, Castres, Tarbes, Köln galériáiban. 2002-ben megjelent festői pályáját bemutató albuma. 2005-ben Hellner Péter Magyarországra hozta életművet, azóta Piliscsabától, Budapestig, Szombathelytől, Esztergomig, Pápától Tihanyig, Sárospataktól Budakesziig sok-sok kiállításon élvezhettük a fény festőjének alkotásait. Itthon két könyv is megjelent Thuronyi Istvánról. Bodnár Zita munkái: A fény festője, illetve A fény kapujában címmel.

 

Képeinek visszatérő motívuma a fény, mely mint a kompozíció középpontja, ?az örökkévalóságra nyit ablakot és vonzza a tekintetet.?

 

Megosztom a cikket