Keszi harcosok a Nyílzáporon

Több mint 1200 íjász repítette egyszerre a levegőbe nyilait az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban szombaton. Megelevenedett a 907-ben zajlott pozsonyi csata lovas íjászokkal, gyalogosokkal és látványos csatajelenetekkel, így emlékezvén Árpád vezérre és íjjal felfegyverzett harcosaira, akik megállították és megsemmisítették IV. Lajos hazánkra támadó százezer fős seregét. A Keszi Íjászok hagyományosan részt vesznek az eseményen, idén is két tizeddel képviseltük Budakeszit a magyar hadtestben.

 

Az évente megrendezésre kerülő esemény a világ legnagyobb hagyományőrző íjász rendezvénye, Kárpát-haza minden tájáról érkeznek íjászok Ópusztaszerre. A résztvevők döntő  része honfoglaláskori hagyományőrző ruházatban, eleink fegyvereivel felszerelve érkezett. Az együttlövéshez elengedhetetlen visszacsapó íj mellett szablyák, kelevézek, fokosok, karikásostorok képezték a fegyverzetet, és sokan saját készítésű bőrpáncélzatban érkeztek megvívni az ütközetet.

 

Budakeszi hagyományőrző íjászcsapatunk, a Keszi Íjászok húsz fővel vett részt az eseményen. Két tizedünk saját zászlónk alatt, Mogyorósi Imre törzsfő vezetésével csatlakozott a magyarok seregéhez.

 

A rendezvény célja a magyar íjászhagyomány felelevenítése, ápolása, népszerűsítése és egyben alkalomteremtés az íjásztársadalom tagjainak személyes találkozásra, tapasztalatcserére. Évről-évre egyre pontosabb, részletgazdagabb és hitelesebb összképet nyújt a rendezvény eleink tárgyi- és szellemi világáról, hadkultúrájáról, kísérletet téve ?Árpád fejedelem íjászhadának? korhű megjelenítésére.

 

Az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban számos rendezvény segített a ráhangolódásra a csata előtt, a Kassai Lovasiskola lovasíjász bemutatói mellett a helyi Akhal Teke Ménes lovasbemutatója is nagy sikert hozott.

 

Ruszák Matyi budakeszi barátunk május eleje óta főállású tagja a híres ménes lovascsapatának, a bemutató egyik főszereplője is ő volt. Nagy örömmel és büszkeséggel köszöntöttük Matyit és ő is boldog volt, hogy Budakesziről ilyen népes csapat biztatta.

 

A hadi bemutatók és kiállítások mellett bábelőadás, gólyalábas vásári komédia, középkori duda és dobmuzsika, szeri praktika ? gyógyító növények kiállítás, solymászat, kemencében sütés és nomád ételek kóstolója is gazdagította a programot.

 

Mikor végre elérkezett az idő, felsorakoztak és rendeződtek a tizedek a történelmi emlékparkban, majd megszólaltak a tülkök, és a sereg hármas oszlopokban megindult a harctérre. A hadoszlop élén negyven lovas, a Kassai és az ópusztaszeri lovasíjászok vonultak fel, majd következett a mintegy ezerkétszáz gyalogos íjász.

 

 

Az emlékpark melletti réten sorakozott fel a had, szemben az ellenség sátortáborával, háttérben a német-római hajóhad makettjaival. A tizedek egymás mellett vonalban felsorakoztak majd a lovasok elvágtattak a hadtest előtt, melyet hangos hujj-hujj kiáltással köszöntött a fősereg. Ekkor a sereggel szemben felvonult a pajzsokkal, lándzsákkal, baltákkal, kardokkal felfegyverkezett ellenség, melyet lovasságunk körbevett és megtámadott. Mikor a lovasok elvonultak, az ellenséges gyalogság harcrendbe állt, erre az íjászseregből előfutottak a közelharcra bőrpáncélban, kézifegyverekkel felszerelkezett magyar gyalogosok és összecsaptak velük. Igazi csatazaj keletkezett, hullottak a nyugatiak, egyre többen „elestek” a csatatéren.

 

A közelharci jelenet után következett a nap fénypontja, az íjászhad akcióba lépése. Mindenki hét nyílvesszővel érkezett, az első hármat úgynevezett pergőtűzzel lőttük a 30-40 méterre felállított német-római harcosokat utánzó bábukra. (a tizedeken belül az első lő, majd a sor végére megy, közben a következő röpíti ki nyilát, így folytonos tűz alatt tartottuk az „ellenséget”) A következő négy vesszőt a távolabb elhelyezett hajóhadra lőttük nyílzápor formájában (ejtett együttlövés). Felemelő látvány volt egyszerre 1200 nyílvesszőt látni a levegőben, és mindezt négyszer megismételve. A csatatérre így összesen több, mint nyolcezer nyílvessző hullott!

 

A csata után fergeteges dobpergésre vonult le a had, majd a nyílvesszők kikeresésére került sor, amelyet négy sorban kiterítettek a földön. Mindenki próbálja ilyenkor egyedi jelzéssel ellátni vesszőit, hogy könnyebb legyen a megtalálás – nehéz elhinni, de idén is maradéktalanul megtaláltuk az össze nyilunkat…

 

Felemelő érzés volt részt venni e csodálatos eseményen, a Keszi Íjászok jövőre is ott lesznek!

 

Berlinger Gábor,  Fotók: Palotai Hédi

A csatajelenet:

Levonulás a Kurul Dobosok kíséretében:

 

További videók: keszi-ijasz.hu/videok

 

További képek: keszi-ijasz.hu/galeria/category/49-nyilzapor-2013

 

Megosztom a cikket