Testvértelepülési látogatás Ipolybalogon

Budakeszi Város Önkormányzatának kiemelt célja a testvértelepülésekkel történő szoros kapcsolattartás. 2020. augusztus 7. és augusztus 9. között meglátogattuk Ipolybalogot, Budake-szi testvértelepülését. Célunk a szoros kapcsolattartáson túl a szakmai tapasztalatok megosztása és a jövőbeni együttműködési lehetőségek kiaknázása.

Sajnálatos módon a koronavírus miatt, az egészség megóvása érdekében nagy, a lakosságot is bevonó előadásokat nem tudtunk tartani, ennek ellenére szűkebb csoportokban megtörténtek a tapasztalatcserék.

Az ipolybalogi templomban a Szent Korona hiteles másolata előtt vendéglátónkkal, Bálint Péter polgármesterrel dr. Győri Ottilia polgármester és ’Sigmond Bertalan alpolgármester

A budakeszi delegáció 27 fővel utazott Ipolybalogra. Az első nap a felvidéki delegációval közösen átbuszoztunk Selmecbányára, amelynek történelmét, nevezetességeit pozsonyi idegenvezetőnk mutatta be, délután Ipolyság történelmi múltjával ismerkedtünk. Másnap felkerestük Mikszáth Kálmán és Madách Imre szülőfaluját. Szklabonyán található a Mikszáth-ház, de ez már nem az eredeti épület, amiben Mikszáth született, hanem egy átépített, melyben egy tematikus kiállítás látható az író életéről.

Ezt követően érkeztünk Alsósztregovára a Madách-kúriához, ahol a nagy magyar író életét bemutató kiállítást rendeztek be. Délután Gácson a Forgách család egykori várkastélyát néztük meg, majd az esti órákban egy hangversenyen vettünk részt az ipolybalogi Árpádkori templomban. Itt őrzik a Szent Koronának hiteles másolatát, amit testközelből volt lehetőségünk megtekinteni.
A hazautazás napján reggel részt vettünk egy közös szentmisén, ahol sok helyi lakossal ismerkedhettünk meg.

Szakmai tapasztalatcsere keretében Bálint Péter polgármester megmutatta nekünk az épülő társasházakat és a felújított sportparkot

Ezt megelőzően, szakmai tapasz-talatcsere keretében Ipolybalog polgármestere, Bálint Péter vezetésével meg-tekintettük az önkormányzat szociális  lakásépítési programja keretében épülő társasházakat, illetve a nemrég felújított, és hamarosan tovább bővülő sportparkot. Haza fele menet megtekintettünk Oroszkán egy különleges hadtörténeti múzeumot is, melyben egy páratlanul gazdag második világháborús magángyűjtemény várja az érdeklődőket. Bízunk benne, hogy a találkozás lehetőséget biztosított a két település további szoros együttműködésére.

Nem csupán önkormányzati résztvevői voltak a programoknak, hanem intézményvezetők is, akik reményeink szerint a jövőben szorosabbra fűzik egymással a kapcsolatot, ami tovább erősíti majd a testvérintézményi kapcsolatokat.

 

A testvértelepülési látogatás pályázati támogatója idén is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.

Budakeszi Hírmondó 21.oldal.

https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/09/Hirmondo-2020-09-2.pdf

 

Megosztom a cikket