Télűző Farsang

Február 10-én, vasárnap immár 11. alkalommal rendezték meg a Budakeszi Farsang és Fánk Fesztivált. A hangszeres-maszkos felvonuláson és az utána következő farsangi programokon idén is nagyon sokan vettek részt a szakadó hóesés ellenére is. Az álmenyegzőre érkező ifjú pár szekéren kerülte meg a központi parkot, és érkezett meg a Művelődési Ház feletti parkolóban felállított máglyához, amelyet a Keszi Íjászok tüzes nyilakkal gyújtottak meg.

 

A Mezei Mária Művészeti Iskola, az Erkel Ferenc Művelődési Központ és az Innét Alkotóközösség ? szorosan együttműködve a környék oktatási, kulturális, valamint civil szervezeteivel ? a tavalyi sikeres forgatókönyv alapján szervezte meg idén a farsangi ünnepséget, mely ismét csatlakozott a ?Kultúrházak éjjel-nappal? országos rendezvénysorozathoz.

 

A Budakeszi Téltemető Farsang minden évben igyekszik a magyar népszokásokat feleleveníteni. A résztvevők busó-, boszorkány- és egyéb ijesztő jelmezekben vonultak az íjászok húzta-vonta szekér után a parkot övező szervizúton felfelé, majd rendőri biztosítással lefelé a művelődési ház feletti parkolóba. A folyamatos hóesésben kitartó népes sereget ínycsiklandó illatok várták a központi helyszínen: a Jobb Kor Polgári Egyesület már sütötte a farsangi fánkokat, és hurka, kolbász, forralt bor, tea, kenyérlángos várta a télűzőket.

 

A szervezők idén is rendeztek csúfság versenyt: a sok kis boszorkány, és csúf jelmezben érkező gyerek izgalommal figyelte egymást, ki tudja túlszárnyalni rondaságukat. A hagyományos ?rabvágás? keretében elővezették kötélen a rabot, aki képletesen az egész falu (város) bűnét képviselte, melyet részletesen felsorolt bírája és ezért ?halállal? lakolt.

 

Kezdett sötétedni, következett az est fénypontja: az íjászok meggyújtották tüzes nyilaikat, és egyszerre hatan lőtték a máglya közepébe, amely azonnal belobbant, és hatalmas lánggal hosszú ideig ellensúlyozta a sötétséget és a hideget. A kiszebábut elégették, ezzel az egybegyűltek jelképesen eltemették a telet. A tűz körül gyorsan kialakult a körtánc, mindenki önfeledten próbálta a telet elfelejteni, ami 2 nap távlatából rövid távon még nem sikerült, de jó úton halad…

 

A zenés-táncos mulatság az Erkel Ferenc Művelődési Központban folytatódott: a Szigony zenekarral téltemető, böjt kezdő táncház vette kezdetét.

 

Szervezők: Mezei Mária AMI, Kompánia Színházi Társulat, Erkel Ferenc Művelődési Központ, Jobb Kor Polgári Kör, Betűtészta Mesekönyvbolt, Innét Alkotóközösség, Bojtár Zenei Egyesület, Keszi Íjászok.

Közreműködött: Szigony zenekar, Nagy Sándor József Gimnázium, Széchenyi István Általános Iskola, Czövek Erna Zeneiskola, Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium.

Támogató: Budakeszi Város Önkormányzata

 

KÉPTÁR AZ ESEMÉNYRŐL

 

További beszámoló a Keszi Íjászok oldalán

 

B. G.

A Buda Környéki Televízió összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket