Téli madáretetés

A tél beköszöntével az erdő legkisebb szárnyas lakói vannak a leginkább kiszolgáltatva a zord időjárásnak. Bár nélkülünk is elboldogulnának, egy kis odafigyeléssel, gondoskodással segíthetünk nekik átvészelni ezt a nehéz időszakot.

 

 

 

 

– A legfontosabb, hogy az etetés-itatás FOLYAMATOS legyen, mert a madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe, akár éhen is halhatnak a megszokott etetések nélkül.
– Adhatunk olajos (natúr, nem sózott!) magvakat, napraforgómagot, kölest, muhart, stb., de megfelelő a kereskedelmi forgalomban kapható pintyeknek-, és hullámos papagájoknak készült magkeverék.
– Tűzzünk fel egy fa, vagy cserje egyik ágcsonkjára egy egész almát, ehhez is vissza-visszajárnak majd azok a nálunk áttelelő madarak, amelyek “lágyevők”, tehát rovarokat is fogyasztanak a nyári időszakban.
– Fontos az állati zsiradék: nem sós, vagy kifőzött szalonna, faggyú, vagy a szintén akár barkácsboltokban is kapható cinkegolyó, de lágy sajttal is kínálhatjuk szárnyas látogatóinkat.
– SOHA ne adjunk énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, és semmilyen péksüteményt, amiben élesztő van, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják!

 

Budakeszi Vadaspark

Megosztom a cikket