Tarkabarka nap egy hétig

A hagyományokhoz híven óvodánk ebben az évben is megrendezte a gyermekek által is várva várt Nemzetiségi Hetet és Tarkabarka Napot, melyek a nevelési évünk kiemelt eseményei. A hét minden napja új eseményeket hozott: hétfőn a Herczeg-tánccsoport tagjai léptek fel, melyen többnyire a volt óvodásainkat is viszontláthattuk. Színes, lendületes műsoruk után óvodánk udvarán gyermekeinkkel ismét egy picit ők is ovisokká válhattak, mikor együtt tanultunk új lépéseket és formációkat egy rögtönzött táncház közepette.

 

 

Kedden Áprily Gézával játszhattunk és énekelhettünk német és magyar dalokat, melyet  gitárzenével kísérve tett színesebbé számunkra.

Szerdán több csoport is útra kelt: ismét ellátogattunk a minden évben nyitott kapuval váró helyi Helytörténeti Múzeum és Tajházba, ahol most Bechtoldné Nádas Anna és Hidas Annamária múzeumpedagógusok vártak minket izgalmas, új bemutatóval, tréfás fejtörőkkel, csalafinta kérdésekkel varázsolva vissza 50-60 évvel gyermekeink fantáziáját. A múzeum megtekintése közben Bechtold Róza szép harmonikajátékában gyönyörködhettünk Újdonság volt, hogy a múzeum bemutatása után minden gyermek egy színes ?feladatlapon? emlékezhetett vissza a látottakra, és karikázhatta be a helyes képeket régi használati tárgyakról. Majd egy női és egy férfi népviseletben lévő babát kellett színes ceruzával ?felöltöztetni? és az óvodába visszatérve kivágni, majd hurkapálcikára téve hazafelé végigbábozni a Fő utcán rácsodálkozó szempárok között.

 

Pénteken a Tarkabarka nap köszöntött az óvoda gyermekeire és dolgozóira. A délutáni programokra a szülői közösség folyamatosan gyűjtött zsákbamacska kincsekkel, házi sütikkel, finomságokkal, üdítőkkel készült. Mi pedig közben az udvart csinosítottuk, díszítettük. A színpad mögötti rész sváb népviselet ruháival, a két nemzet zászlójával és óriás gesztenyékkel várta a meghívott vendégeket és a szülőket.

 

Először az óvoda vezetője köszöntötte a tisztelt egybegyűlteket, majd nyitotta meg a délutáni programot. Utána a jelenlegi legnagyobb ovisok, a Cica csoport adott elő gyönyörű sváb népviseletben német dalokat, gyermekjátékokat, apró táncokat. Ezután ismét a Herczeg-tánccsoport változatos, fordulatos előadásában álmélkodhattunk. A rendezvényen, melyre idén is a Kölyökidő Alapítvány adta a légvár meghódítását, osztatlan sikert aratott. Közben az arcfestők varázsoltak a gyermekarcokra izgalmas és szépséges figurákat, amelyeket fotósok tettek emlékezetessé. Mindeközben az udvaron a szorgos-lelkes óvó nénik változatos játékokkal készültek, de ugrálhattak a gyerekek trambulinon, és az összes zsákbamacska is gazdára lelt estig. A szülők odaadó segítségének és támogatásának köszönhetően óvodánk alapítványa tovább gazdagodhatott, mely a gyönyörűen felújított udvarunk további eszközfejlesztésében segít. Köszönjük szépen.

 

Így nem is csoda, ha megkérdeznénk a gyermekeket és a szülőket, biztos sok ilyen színpompás, tarkabarka hetet tudnának elképzelni többször is az év során.

 

A gyermekeink, ha otthon előveszik a hét során barkácsolt, kékfestő anyagból készült babáikat, bábjaikat, illatzsákocskáikat, biztosan sok szép emlék jut eszükbe a héten történtekről.

 

 

 

Köszönet a rendezvény támogatóinak:

Budakeszi Város Önkormányzata

Tarkabarka/Kunterbunt Alapítvány

Erkel Ferenc Művelődési Központ

Budakeszi Helytörténeti Múzeum és Tájház

Széchenyi István Általános Iskola

Kölyökidő Alapítvány

Szülői Munkaközösség

 

 

 

Jandrasics Rita

óvodapedagógus

 

Megosztom a cikket