Tanévnyitó a SZIA-ban

Czifra Zsuzsanna igazgató ünnepi tanévnyitójával kezdődött az év a Széchenyi István Általános Iskolában.

 

 

Kedves Gyerekek! Tisztelt Tantestület! Tisztelt Szülők!

 

Minden kezdet nehéz ? tartja a mondás. Ám az iskolakezdésre mintha éppen az ellenkezője volna igaz! Hiszen, ami az iskolában nehéz ? a házi feladatok, a felelések, a dolgozatok ?, nos, mindez még várat magára. Szeptember első napjai még nem nehezek, sokkal inkább szépek.

Sose fogom elfelejteni az új könyvek, az új tanárok, az új tantárgyak keltette bizonytalan izgalmat.

Minden érkező gyerek jelentett valami meglepetést. Volt, aki egyetlen nyáron egy fejjel magasabbra nőtt, volt, aki szerecsenfeketére barnult, s volt, akin éppen az volt a meglepő, hogy semmit se változott. De valami újat mindenki hozott magával: nyári emlékeket s a viszontlátás örömét.

 

Kedves Gyerekek!

Kicsit komolyra fordítom a szót. A mai nap az új tanév kezdete, és ahogyan a füzeteitek, úgy az ellenőrzőitek és a napló is üres még. Gondoljatok bele, hogy mit jelent ez: ma valósággal ?új időszámítás? kezdődik, amelyben a régi eredmények érvényüket vesztik ? az óra most indul. Ezért javaslom, hogy most tűzzetek ki magatok elé olyan célokat, amelyekről úgy gondoljátok, hogy képesek vagytok ebben a tanévben megvalósítani ? és nem marad más hátra, mint hogy küzdjetek értük, tegyétek meg, amire képesek vagytok. És ha így tesztek, biztosan jó tanévet fogtok zárni, júniusban pedig büszkék lehettek majd magatokra.

 

De mindez persze várhat még egy kicsit, előbb éljétek át a viszontlátás örömét, lakjátok be újra a jól ismert termeket, padokat!

Most hozzátok fordulok, kedves elsősök, benneteket köszöntelek.

 

A többiekkel ellentétben számotokra itt még minden új, minden egy kicsit nagy, minden és mindenki egy kicsit idegen. Meglátjátok, ez az érzés gyorsan elillan. Hamarosan megismerkedtek az iskolával, új társaitokkal és persze a tanító nénikkel és bácsikkal. Hamarosan már kevésbé félve vonultok az utcán az iskolatáskáitokkal, hadd lássa mindenki, hogy ti már igazán nagy iskolás lányok és iskolás fiúk vagytok, aztán pedig büszkén vihetitek haza az első dicséretet a tájékoztató füzetetekben.

Valamennyiőtöknek sok sikert kívánok az első iskolás évhez és a továbbiakhoz is!

Azért, hogy az iskolába lépéseteket emlékezetessé tegyük, az iskola és a szülői munkaközösség ajándékaként szeretettel várunk benneteket szeptember 13-án délután a Veszprémi Kabóca bábszínház Helka című darabjára. Az előadás a Művelődési Ház udvarán lesz, egyedülálló víz alatti bábszínházi technikával.

Kérem az elsős tanító néniket, hogy jöjjenek és vegyék át a jegyeiteket.

 

Tisztelt Szülők!

Nem tagadom el azt sem, hogy a tanévkezdet bizony nehézségekkel is jár. Elsősorban anyagi nehézségekkel a szülők számára, hiszen a beiskolázás nagy anyagi terhet ró a családokra.

Budakeszi Város Önkormányzata a Családi Nap Fesztiválon a rászoruló budakeszi gyermekek tanévkezdésének támogatására 260 000 Ft-ot gyűjtött össze, melyből több mint 150 tanszercsomagot vásároltunk, ezzel is segítve a családokat.

 

Ám a nehézségeket megkönnyíti, hogy a szülők életének, a pedagógusok hivatásának középpontja a gyerek ? az iskolának, Budakeszinek pedig a jövője. Nem is kérdés, hogy megéri-e a fáradozás, és tapasztalatom szerint, ki-ki teszi is a dolgát ereje, képessége szerint.

Évek óta ennyi fejlesztés nem valósult meg iskolánkban.  A Klebelsberg Intézményfenntartó 4 osztálynyi iskolabútort vásárolt, az önkormányzat 8 osztálytermünket festette ki, itt padlóburkolatot is cseréltünk, a forfában levő vizesblokkot is felújítottuk. Rövidesen a felső tagozatosok számára újabb 2 interaktív táblát is felszerelünk.

 

Mivel az anyagi forrásaink szűkösek, ezúton is arra szeretném kérni az iskola minden tagját, hogy óvja, védje az iskolaépületet és a környezetét.

 

Kedves Szülők!

Várom továbbra is megkeresésüket, ötleteiket, kezdeményezéseiket, mert hiszem, hogy csak együtt tudjuk olyanná formálni iskolánkat, ahol minden korosztály jól érzi magát, és ahol a gyermekeink biztonságos környezetben nőhetnek fel. Ha nem is olyan könnyű, de szép feladat ez, melyből semmilyen nehézség ellenére sem engedünk!

Minek is szaporítsam tovább a szót: ezennel ünnepélyesen megnyitom a 2013/2014-es tanévet. Élményekben és eredményekben gazdag tanévet kívánok mindenkinek!

 

 

Czifra Zsuzsanna

igazgató

Széchenyi István Általános Iskola

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket