?Szeretnénk kifejezni hálánkat Istennek mindenért?

A XIX. sz. közepétől ismerünk először baptistákat hazánkban. A szomszédos Budaörsön 10 évvel ezelőtt alapította mintegy tíz fő a baptista gyülekezetet. Az elmúlt évtizedről, a jelenről és a jövőről egyaránt szót ejtettek a születésnapi összejövetelen.

 

 

 

A rendezvény kezdetén egy film képeit nézegetve nagyon érdekes szöveget hallhattunk: ?Mindig az első lépés a legnehezebb mindenben. Nem tudunk, nem szeretünk változtatni, hiszen a változtatás mindig fájdalmas dolog, és mindig konfliktussal jár. Ezért szeret az ember a saját kis biztonsági zónáján belül maradni. Innen kilépni a legnehezebb, megtenni az első lépést. Ott hagyni a biztosat, még ha rossz is, valami bizonytalanért. Sok negatív dolog válik számunkra természetessé (megaláztatás, közöny, fájdalom, kitaszítottság stb.) mégsem sikerül megtenni az első lépést, félünk az ismeretlentől. Így lesz belőlünk a mai, ?modern? ember, távol mindentől és mindenkitől.

Pedig a megoldás legközelebb van hozzád. Valaki belépett a ?biztonsági zónádba?, aki elfogad, átvállalja terheidet, mert segíteni akar az első lépés megtételében. Isten szól, mert szeret téged, elfogad.?

 

A gondolatébresztő bevezető szöveg után Durkó István lelkipásztor emelkedett szóra. Rövid visszaemlékezésében megemlékezett 2013 januárjáról, amikor 11 lelkes hívő megalakította a baptista gyülekezetet Budaörsön. Egy évtized már történelem. Mindazonáltal: az alapítás legfőbb személye maga az Isten. Név szerint is felsorolta az alapítókat, majd köszöntötte a születésnapi összejövetelen megjelent vendégeket. Többek között Papp Jánost, a magyarországi Baptista Egyház elnökét, Wittinghoff Tamást, Budaörs város polgármesterét, valamint Sánta Áront a KDNP budaörsi elnökét, önkormányzati képviselőt.

A rövid beszéd után egy zenekar vezetésével közös éneklés következett. Számomra meglepő volt a modern hangszerelés, a fiatalos lendület.

 

Ezután Papp János szólt a megjelentekhez: ?Isten tartsa frissen, elevenen a gyülekezetet, kapcsolatait.? Születésnapi meglepetésként, bátorításként, útmutatásként a Zsoltárok Könyve 37. zsoltárából hozott idézetet mindannyiunk számára: ?Az igazak öröklik a Földet, nem ingadoznak léptei.? Az idézettel kapcsolatban öt üzenetet (?5 találatos szelvényt?) osztott meg a hallgatósággal.

Az első: nekünk kell döntenünk, milyen úton akarunk haladni, de innentől kezdve Isten lépésről lépésre vezet bennünket.

A második: nem tökéletes embernek kell lennünk, hanem Isten segítségét elfogadó embernek. A kérdés: készek vagyunk-e elfogadni Isten segítségét?

A harmadik ?találat?: olyan embernek kell lennünk, akik jól sáfárkodunk, amink van, helyesebben, amit kaptunk. Akik Istenben bíznak, ajándékozó emberek, jól tudnak másoknak továbbadni.

Negyedszer: az igazak öröklik a Földet, örökösei vagyunk Istennek. Isten olyan örökséget készített nekünk, ami a mindennapi életünkben megtapasztalható. Majd kitárja a mennyek kapuját, és ott fogjuk tapasztalni az igazi ? pénzben nem mérhető ? gazdagságot.

Az ötödik ?találat?: ha Isten igazságával, törvényével van tele a szíved, akkor ebből, ennek a teljességével tudunk szólni embertársainkhoz.

Végezetül jó kívánságait tolmácsolta a budaörsi gyülekezetnek, miszerint majd 100 éves korában is legyen fiatalos, energikus, engedelmes és hűséges, és az ?öttalálatos szelvény? jól funkcionáló iránymutatóként működjék.

Az elnök úr után újból Durkó István lelkipásztor szólalt fel. Időutazásra invitálta a közösséget. Egy filmvetítéssel a múltat, a kezdetet elevenítette fel Révész Zoltán filmje. Megfigyelhettük, hogyan lett a kezdeti néhány tagból nagy létszámú gyülekezet, egy kiváló közösség.

Közös imádkozás következett a gyülekezet két presbitere vezetésével.

 

A vendégek közül a közös ima után Wittinghoff Tamás polgármester úr üdvözölte az ünnepségen megjelenteket úgy, ahogy 10 évvel ezelőtt az alapításkor is tette. ?Tíz év egy kis pont a történelemben, de a gyülekezet életében nem kevés.?

Végül, a vendégek közül Sánta Áron önkormányzati képviselő, a helyi KDNP elnöke tolmácsolta a katolikus egyház szívből jövő üdvözletét.

A rendezvény vége felé Durkó István beszélt az ún. Bárka-projektről, illetve kitalálója és tervezője osztotta meg gondolatait erről az építkezésről. Egy rehabilitációra váró területen fog megépülni a Bárka mint közösségi tér, minőségi időtöltésre való hely. Különböző rendezvényeket, programokat lehet majd itt tartani, segítve a városlakókat megélni közösségi kapcsolataikat. A Bárka Isten szeretetének a jelképe, a Bárka = Jézus, üzenet: Isten szereti a budaörsieket!

 

 

Egy születésnapi összejövetelről nem hiányozhatott a születésnapi torta sem. A nem kis méretű, emeletes tortát a rendezvény végén szelték fel.

A magunk részéről szintén üdvözöljük a budaörsi Baptista Gyülekezetet, kívánunk nekik sok-sok tíz évet megérni erőben, Isten szeretetében!

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket