Szeptembertől elindul a Pátyi Waldorf Iskola

 

 

Iskolába járni öröm. Nemcsak azért, mert ott barátokra lelhetünk, hanem azért is, mert olyan világot nyit meg előttünk, amelyben helye van mindennek: az ismeretek mellett a közösségnek és az élményeknek is. Az iskola az a hely, ahol mindenki otthon tudja érezni magát, ahol a tanulás alapja nem a teljesítménykényszer, hanem a valódi motiváció, ahol örülhetünk a saját és társaink sikereinek, és ahol a tanár-diák viszony a ?szeretetteljes tekintélyen? alapul. Sokan szeretnénk, ha gyermekünkkel együtt így gondolhatnánk az iskolára. Pátyon most tettre váltjuk ezt a gondolatot. Waldorf iskola születik: közös akaratból, szülők és gyermekeik örömére.

 

Ma már tudjuk, hogy az intelligencia mennyire sokrétű, többféle irányú lehet. A majd százéves múltra visszatekintő Waldorf iskola szándéka szerint igyekszik mindegyikre odafigyelni, és teret adni a tehetségnek, bármely területen jelenik is meg. A test, a lélek, és a szellem egységes fejlődését tartja szem előtt. Ezért az iskolai élet szerves része sokféle kézműves és művészeti tevékenység, testmozgás, amely öröm forrása lehet gyereknek, pedagógusnak és szülőnek egyaránt, de egyben önmagán túlmutató folyamat: értelmi és alkotó munka, a személyiség fejlesztésének fontos eszköze.

 

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek élete mennyire megváltozott a mi korunkra. Mégis van bennünk egy igény arra, hogy gyermekeink ne ?kis felnőttek? legyenek, hanem átélhessék mindazt, amit egy békebeli iskola adhat nekik. A gyermekkor valódi szabadságát: azt, hogy saját maguk nyitogathatják az őket körülvevő világot, teljességéből mindig csak akkora szeletet vágva, amekkorát életkoruknak megfelelően személyiségük és értelmük befogadni és átélni bír. A legnagyobb kaland pedagógusnak, szülőnek egyaránt, amikor figyelemmel kísérheti gyermekei rácsodálkozását a világra.

 

Ugyanakkor a Waldorf iskola remekül megfelel a modern kor kihívásainak is. Célunk, hogy gyermekeink ne csak elfogadják azt, amit tanáraitól hallanak, hanem tudjanak gondolkodni, érdeklődni, és megtanuljanak kérdéseket feltenni. Ha a személyiségük egyensúlyba kerül, nemcsak intellektuális képességeiket veszik igénybe, hanem kifejlődhetnek olyan képességeik, amelyek később az életben való beválásukat segítik; a kreativitás, az önálló gondolkodás és munkavégzés, a csoportban való együttműködés készsége, és egyéb szociális készségek.

 

Hisszük, hogy a nevelés közösségi feladat, ahogyan az volt a korábbi kultúrákban is. A nevelői és szülői példának nagy ereje van, gyermekeink észrevétlenül tanulják meg, hogy az egymásra figyelés, a kölcsönös tisztelet életforma, amelyben az egyén és a közösség kölcsönösen gazdagítani tudja egymást.

A Pátyi Waldorf Iskola szeptemberben nyitja meg kapuit. Ha további információt szeretne csapatunkról, érdeklődjön az alábbi elérhetőségek egyikén:

www.patyiwaldorf.hu

patyiwaldorf@gmail.com

https://www.facebook.com/patyiwaldorf

06-30/864-2290

Pótfelvételi határidő: 2014.április 28.

 

Forrás: Paty.hu

Megosztom a cikket