Együtt ültetett a város a Föld napján

Első alkalommal volt városi szervezésű rendezvény a Föld napja. Ennek alkalmából Budakeszi nyugati városrészében facsemetéket és palántákat ültettek.

 

A rendezvény megnyitóját dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony tartotta. Rövid történelmi visszatekintésében 1970-ig ment vissza, amikor is egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban ? és az ország határain túl is ? fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek
a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit ? a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. ? látva 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot.

Magyarországon 1990-ben alapították meg a Föld Napja Alapítványt, akkor tartották az első Föld napi rendezvényt. Budakeszin az első városi szervezésű rendezvényt idén tartjuk. Egy ilyen rendezvény alkalmából nemcsak ünnepelni kell, hanem tenni is sokat. Szűkebb és tágabb környezetünk érdekében sok lehet a teendőnk. ?Egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóvá tudjuk tenni a környezetünket, mindennap tegyünk egy kicsit a változások érdekében. Ez lehet például fa- és palántaültetés, de a tudatos közlekedés és vásárlás is segíthet? ? mondta a polgármester asszony.

Bakács Bernadett alpolgármester asszony érdekes kijelentést tett: ?A Föld napján középpontba állítottuk a teremtést.? Kb. 40 éves ez a városrész, itt él Budakeszi lakosságának 1/3-a. Elavult az infrastruktúra, sok minden felújításra szorul. Új buszmegállókat hozott létre az önkormányzat, épül az új bölcsőde, segítették a Kenderföld utca lakóit az útépítésben, új bevonatot kap a Villám utca, a Reviczky utca.

Önkormányzatunk nemcsak falakban és kőben gondolkodik, egyre több sport- és kulturális városi rendezvényt tartanak. Fontos dolog a közösségteremtés, ezért is hozták létre az Idősügyi Tanácsot, és kapott a fiatalság Ifjúsági Klubot.

Bánhidi László, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke szerint nemcsak a Föld napjának megünnepléséről van szó, hiszen fákat és palántákat is fognak ültetni. Az önkormányzat célja, hogy a várost egyre barátságosabbá tegye. Ennek lehet egyik eszköze palántázás, a faültetés.

A zöld környezettel egy kicsit ellensúlyoztató a nagy átmenő forgalom. ?A pusztítás mellőzésével emeljük fel a lelket!? ? folytatta az elnök úr.

A tudósok manapság rájöttek, hogy sokkal több energiabevitel szükséges a húsos ételek előállításához, mint a zöldséges vagy a gabonából készült ételek elkészítéséhez (kevesebb földterület, nem kellenek hozzá épületek, kevésbé terheli meg a környezetet). Ennek népszerűsítésére vegetáriánus ételkóstolóra invitálta a jelenlévőket.

Az önkormányzati képviselők zöme megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Somlóvári Józsefné képviselő asszony szerint újdonság volt, hogy virágot is ültettek. Meg kell őrizni Budakeszi jó levegőjét, így a Föld napján kívül is, a hétköznapokon is szükséges a környezetünk szebbítése. Az idén másodszor hirdetik meg a Legszebb konyhakert díjat, amelynek az eredményhirdetése az augusztusi családi napokon lesz.

Behár Tamás kertész megjegyezte, hogy főleg mediterrán jellegű fűszernövényeket ültettek, ezek jól bírják a szárazságot és kellőképpen dekoratívak.

Hegedűs János, a Gesztenyés étterem vezetője természetesen egy gesztenyefát ültetett, mellette pedig egy juhart.

 

Szabó Tibor Mihály

Megosztom a cikket