Nemzeti Pedagógus Kar alakul

Hamarosan megalakul a Nemzeti Pedagógus Kar, melynek automatikusan tagja lesz mind az a 151 ezer tanár, aki állami alkalmazásban áll. Hogy ezzel a kötelező tagsággal ki ért egyet és ki nem, hogy milyen feladatokat lát majd el a jövőben ez a testület, és mikor kezdi meg pontosan a működését, arról Kőrösiné dr. Merkl Hilda, a Nemzeti Pedagógus Kar Előkészítő Bizottságának elnöke beszélt.

 

 

Adódik a kérdés: mi szükség volt a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozására?

“A magyar oktatásban nagyon hiányzik egy kamarai típusú, szakmai érdekvédelmi szervezet, amely minden kérdésben a mindenkori oktatási kormányzatnak a partnere lehet. A meglévő szakszervezetek általában a Munka Törvénykönyve alapján működnek, némi politikai színezettel… Rájuk ezután is szükség lesz” – jelentette Kőrösiné dr. Merkl Hilda.

 

A pedagógusok természetesen önkéntesen eldönthetik, hogy a küldöttgyűlésbe való választásra regisztrálnak-e vagy nem. Ha valaki nem akar aktívan részt venni a munkában, erre megvan a lehetősége. Fölvetődhet, hogy a kormányzatnak azért van szüksége a karra, hogy jobban rálásson a pedagógusokra. “A Nemzeti Pedagógus Kar önkormányzattal rendelkező önálló köztestület, a kormányzatnak szüksége van szakmai, jogi kérdésekben konzultációs partnerre. Egy ilyen testülettel tárgyalni kell, nem lehet megkerülni. A kar szakmai szervezet, és meg fogja tartani függetlenségét. Ez a jövő záloga?” -mondta az elnök asszony.

 

Szabó Tibor Mihály

 

A TV2 vendégül látta Kőrösiné dr. Merkl Hildát. A felvétel itt tekinthető meg:

Megosztom a cikket