Szent István is tudta, hogy határok védelme nélkül nem létezhet egyetlen ország sem

„Szent István műve otthont teremtett minden magyarnak – és mindenkinek, aki otthonául választotta ezt az országot. Mindenkinek, aki otthont keresett benne: hajlandó volt élni és dolgozni benne, szeretni, harcolni és – ha a dolgok rosszra fordultak – meghalni érte.” – mondta ünnepi beszédében Budakeszi polgármestere.

 

 

„1 000 esztendő nagy idő. Jó 40 nemzedék élete: jó és rossz korszakok, tragédiák és boldog békeidők sűrűn váltották egymást. Élni, szépen és boldogan élni sohasem volt könnyű: minden nemzedéknek meg kellett vívni a maga csatáit, el kellett végeznie a maga munkáját, létre kellett hoznia és meg kellett tartania a maga otthonát. Meg kellett őriznie és gyarapítania a maga települését, a maga hazáját. Itt és most ez a mi feladatunk is.

Budakeszin komoly dolgokra készülünk. A városunkban szerencsére sok gyermek születik, – s ezért is a legnagyobb szükség az iskolákra van. Budakeszi egyetlen általános iskolájában, a Forfa épület több mint egy emberöltő óta áll – ideiglenesen. Az iskolát is a zsúfoltság jellemzi. A rendszerváltoztatás óta minden városvezető foglalkozott a kérdéssel, de az anyagi nehézségek elől meg kellett hátrálniuk. De soha, senki nem adta fel. Most eljött az idő, hogy új iskola épüljön Budakeszin. Akkor is örülni fogunk ennek, ha már nem a város, hanem a KLIK fejezi be az ügyet. Hasonlóképpen megújul a művelődési ház környezete, ami minden szempontból jó, szép és új tere lesz a Budakeszi életében oly fontos közösségeknek.” – mondta dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere augusztus 20-ai ünnepi beszédében.

Az ünnepi megemlékezést Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő is megtisztelte, aki beszédében kiemelte: „Szent István törvényeivel Magyarország keresztény államként született meg, amelynek megvannak a saját intézményei, törvényei, határai. A törvények betartása tett minket igazán nemzetté, állammá. A törvényeink mellet, az államhatár védelme biztosította azt, hogy Magyarország – az elmúlt több mint 1 000 évben meg tudott maradni. Szent István is tudta, hogy határok védelme nélkül nem létezhet egyetlen ország sem.”

 

Az ünnepi műsorban közreműködtek: Budakeszi Hagyományőrző Asszonykórus, Krizsán Edit vezetésével és Kis Csongor Áronné népdalénekes.

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi fotóra:

Megosztom a cikket