Szavazzunk Majzik Máriára!

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma, valamint az Alapító mellett működő Társadalmi Tanácsadó Testület együttes ülésén megválasztotta a Prima Primissima Díj 2012. évi Prima díjazottakat, egyben Primissima jelöltjeit. A Demján Sándor és a VOSZ Elnöksége által alapított díj idén is tíz kategóriában kerül átadásra december 7-én. A díjra V. Majzik Máriát, a Himnusz-szobor alkotóját, Budakeszin élő szobrászművésznőt is felterjesztették. Budakeszi büszke lehet a művésznő munkásságára, most szavazatunkkal is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy érdemei méltóképpen elismerésben részesüljenek!

 

A díjak ünnepélyes átadására 2012. december 7-én (pénteken), a Magyar Vállalkozók Napja rendezvénysorozata keretein belül, immáron tizedszer kerül sor, ez alkalommal is a Művészetek Palotájában. A Gálaestet a Magyar Televízió I. csatornája ebben az esztendőben is csúsztatott élő adásban közvetíti. A szervezők a 10. Jubileum alkalmával különleges Gálaműsort szerveznek, korábbi évek Junior Prima díjasai lépnek fel Primissima és Prima díjas művészekkel.

 

Demján Sándor üzletember 2003-ban döntött úgy, hogy 10 év alatt 3 milliárd forintot adományoz magánvagyonából a díjra, ezáltal is kifejezve tiszteletét a magyar tudomány, kultúra és sport nagyjai előtt. Demján Sándor 10 éves vállalása az év végén lejár, 2013-tól kezdve Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább a Prima Primissima Díjat. A 2013. évtől kezdve Demján Sándor magánvagyonából a Közönségdíj anyagi támogatását vállalja át – melyet 2003-2012. között Csányi Sándor a biztosított.

 

A Prima Primissima Díjra az Alapító Okiratban meghatározott természetes és jogi személyek jelölhetnek. Jelölési joggal rendelkeznek: az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, a korábbi évek Primissima díjasai valamint a Társalapítók és a támogatók. A jelölésre jogosultak írásbeli felkérést kaptak a jelöltállításra, jelöléseik ez év május elejéig érkeztek be az Alapítványhoz. A beküldött jelölésekből a Társadalmi Tanácsadó Testület és a Kuratórium tagjai, együttes ülés keretében a jelöltek közül kategóriánként három-három Prima díjast választott titkos szavazással. Idén ismét rekord mennyiségű jelölés érkezett az Alapítványhoz, 550 db, a legtöbb Magyar színház és filmművészet kategóriában, 88 db. A VOSZ kibővített Elnöksége és a Kuratórium által a Magyar Vállalkozók Napja eseménysorozata keretében tartandó a Gálaest napján, 2012. december 7.-én (pénteken) a 30 díjazott közül tíz kategóriában egy-egy Primissima kerül majd megválasztásra.

 

A jelöltek bemutatását és munkásságuk megismerését szolgáló csaknem negyed esztendős időszakban lehetőség lesz szavazásra, mert idén is átadásra kerül a Közönség díj, melyet a 30 díjazott közül nyeri el a közönség kedvence. Idén július közepétől lehet szavazni az interneten a primissima.hu/internetes-szavazas címen, telefonon és SMS-ben is. A legtöbb szavazatot kapott jelölt részesül a Közönség díjban, illetőleg az azzal járó 50 ezer euró összegű pénzdíjazásban, melyet Csányi Sándor, a Kuratórium elnöke ez évben is a magánvagyonából ajánlott fel. A Közönség díjas továbbá megkapja az Ajka Kristály Üvegipari Kft. által készített ólomkristály Kincsem lovat.

 

V. Majzik Mária, Budakeszin élő szobrászművész egyik legjelentősebb alkotását, a Himnusz-szobort 2006 májusában avatták fel Budakeszin. A márványból , mészkőből és bronzból készült szoborkompozició közepén egy isten alak látható, ezt veszi ezt veszi körül sugaras alakban a vers szövege. A 4 méter magas és 9 méter széles domborművet 21 harang egészíti ki, amelyeken, ünnepnapokon a Himnusz szólal meg, vasárnaponként délben pedig a déli harangszó. A szobor városunk egyik büszkesége, az ország minden tájáról és külföldről is sokan felkeresik és megcsodálják. A művésznő munkásságáról a himnusz-szobor.hu oldalon olvashatnak bővebben.

 

2012. évi Prima díjasok névsora, kategóriánként


Magyar irodalom

Kiss Anna ? költő, drámaíró

Krasznahorkai László ? író

Tornai József ? költő, író, műfordító

 

Magyar színház ? és filmművészet

Bodrogi Gyula ? színművész

Kósa Ferenc ? filmrendező

Szinetár Miklós ? rendező

 

Magyar képzőművészet

Sajdik Ferenc – karikaturista

Ujházi Péter ? festőművész

V. Majzik Mária ? képzőművész


Magyar tudomány

Palkovits Miklós ? akadémikus, agykutató

Ritoók Zsigmond ? akadémikus,filológus

Szemerédi Endre ? akadémikus,matematikus, egyetemi tanár

 

Magyar oktatás és köznevelés

Batta András ? egyetemi tanár, rektor

Grétsy László ? nyelvész, professzor emeritus

Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény


Magyar építészet és építőművészet

Balogh Balázs ? építészmérnök, egyetemi tanár

Lázár Antal ? építészmérnök

Török Péter ? táj ? és környezetépítész

 

Magyar sajtó

Benda László ? szerkesztő, riporter

Riskó Géza ? az MTVA sportfőszerkesztője

Süveges Gergő ? a közmédia műsorvezetője

 

Magyar népművészet és közművelődés

Bihari János Táncegyüttes

Halmos Béla ? népzene oktató

Rostás Árpád – vándorasztalos

 

Magyar zeneművészet

Kodály Kórus Debrecen

Miklósa Erika ? operaénekes

Szenthelyi Miklós ? hegedűművész

 

Magyar sport

Kulcsár Győző – párbajtőröző

Magyar Zoltán ? tornász

Portisch Lajos ? nagymester sakkozó

 

B.G.

Forrás: primissima.hu

Megosztom a cikket