?Ne akarjon fél szívvel, fél lélekkel keresztény lenni!?

A budakeszi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban 29-en vették magukhoz a bérmálás szentségét. A szentmisét Spányi Antal megyéspüspök celebrálta.

 

 

 

„Lépten-nyomon találkozva ismerősökkel azt hallhatjuk: nem vagyunk megelégedve saját sorsunkkal. Addig-addig panaszkodik az ember, míg a végén el is hiszi, hogy én peches vagyok, többet érdemelek? ? kezdte szentbeszédét a püspök úr. Az elégedetlenkedő ember elkezd törvényeket alkotni önmaga számára, amelyeket akkor tart meg, ha kedve van hozzá, s amelyek alól egyszerűen föl is menti magát, ha azt találja magának kényelmesebbnek.

Szétzilálódtak a családok, ezerféle veszélynek vannak kitéve. A keresztény ember hite megroppant, elfelejti a hűséget. Mintha mindennek vége lenne. Hiszünk, de a magunk módján. Ne szóljanak bele a papok életünkbe, s hogy az egyház adja a tanítást, megmutatja, mi a jó, hol a helyes út a maga 2000 éves tapasztalatával, azt hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Ebben a zűrzavaros világban az ember boldogtalannak érzi magát, gyakran esünk depresszióba. Mert nincsenek gátak, erkölcsi korlátok.

Mindez az egész világ problémája. Ezért is hirdette meg a Szentatya a hit évét. Ez nem azt jelenti, hogy most többet beszéljünk a hit ajándékáról. Azt akarja, hogy ha valaki egyszer elkötelezte magát a hit mellett, akkor ezt a döntését vegye komolyan, soha ne próbálja meg félig-meddig teljesíteni. ?Ne akarjon fél szívvel, fél lélekkel keresztény lenni, hanem akarjon egész szívvel azzá lenni! Amit az ember félig tesz, azon nincs áldás? ? fejtette ki a püspök úr.

Arra van szükségünk, hogy rátaláljunk erre az igaz útra. El kell mélyednünk a hit dolgában, hitünk igazságában. Így tudunk válaszolni arra a kérdésre: mi végett vagyunk a világon? Hogy Istent megismerjük, szeressük, neki szolgáljunk és a mennyországba jussunk.

?Hit nélkül az ember csak kóvályog? ? ezért kell hitünkben megerősödni, hitünk szerint élni; akarjak Krisztussal találkozni, szükségét érezzem, hogy az egyházban jelen legyek, annak minden területén. ?Az Isten téged is vár!? ? fejezte be sok-sok gondolatot ébresztő beszédét a püspök atya.

Álljon itt a bérmálkozók névsora :

Balázs Mátyás, Bártfai András, Bede Jakab, Bednárik Imre, Bethlendi András, Borsó Bence, Borzák Viktória, Csipor János, Danhauser Pál, Eszes Gergely, Gergely Balázs, Herein Fanni, Juhász Rozália, Kalmár Kinga, Kiss Helga, Koltai Júlia, Kőrösi Ágoston, Ligetfalvi Zsombor, Makk Cecília, Maros Borbála, Martinez Barnabás, Pintér Fanny, Schumicky Ilona, Simai Sarolta, Süttőné Molnár Fanni, Süttő Zoltán, Szabó Marcell, Szász Vince, Tóth Johanna, Vecsei Virág.

 

Szabó Tibor Mihály

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson kétszer az alábbi képre:

 

Megosztom a cikket