Svábbál Budakeszi módra – Schwabenball wudigesser Art

Idén is felejthetetlen közösségi élményben volt része mindazoknak, akik 2014. március 1-jén részt vettek a Budakeszi Svábbálon. A bál díszvendége ezúttal a Zsámbéki Német Nemzetiségi Önkormányzat volt, akik lenyűgözően színvonalas és látványos műsorral készültek az alkalomra. A népes vendégseregben a legidősebbektől a legapróbbakig minden generáció képviselve volt.

 

A minden évben megrendezésre kerülő bálnak, mely a Hagyományőrző Kör 1991-ben, először megrendezett báljának hagyományát folytatja, immár negyedik éve a Széchenyi István Általános Iskola ?báli ruhába? öltözött tornaterme ad otthont. Budakeszi Város Német Önkormányzata a Budakeszi Hagyományőrző Egyesülettel, a Helytörténeti Gyűjtemény Baráti Egyesülettel és a Budakeszi Szépítő Egyesülettel karöltve csodálatos, meghitt, ünnepi hangulatot varázsolt az egyébként sportolásra szánt, funkcionálisan egyszerű teremben. A hatalmas kerek asztalokat a magyarországi németek szimbólumává vált kék pántlikás rozmaringgal, apró mécsesekkel díszítették, és természetesen egyik asztalról sem hiányozhatott az omlós-fahéjas farsangi svábfánk.

Az évről évre egyre nagyobb érdeklődést kiváltó bálra az idén már hetekkel előre elfogytak a jegyek, sokakat fájó szívvel el kellett utasítaniuk a szervezőknek, de így is jóval 360 fő fölött volt a felnőtt bálozók száma, nem számítva a gyermekeket, akik feltűnően nagy számban kísérték el szüleiket, és tették még családiasabbá és vidámabbá a hangulatot!

 

Bevezetésként a Hagyományőrző Kör új művészeti csoportja, a Szita Csaba vezette Fúvószenekar örvendeztette meg a gyülekező bálozókat ismert és igen kedvelt dallamokkal.

Schrotti János, Budakeszi Város Német Önkormányzata nevében, Bechtold János pedig a Zsámbéki Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében köszöntette az egybegyűlteket. Ezt követően a Zsámbéki Német Nemzetiségi Vegyes Kórus dalai zengték be a termet, majd a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport, kifejezetten erre az alkalomra összeállított, lélegzetelállítóan szép koreográfiáiban és népviseleteiben gyönyörködhetett a közönség. A táncokat a pilisvörösvári Adlersteiner zenekar kísérte.

 

A zsámbékiak lenyűgöző műsora után a vendéglátó budakeszieken volt a sor. A Budakeszi Német Nemzetiségi Tánccsoport vidám polkái után a Budakeszi Hagyományőrző Egyesület Vegyes Kórusának dalcsokrát hallgathatta meg a báli sereg, harmonika kísérettel. Végül a Tarkabarka (Kunterbunt) Tánccsoport kétkörös polkája és téli keringője zárta a műsorfolyamot.

A Zsámbéki Német Nemzetiségi Önkormányzaton túl Zsámbék polgármestere, Csenger-Zalán Zsolt, térségünk országgyűlési képviselőjelöltje, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony, Bakács Bernadett alpolgármester asszony, Franz Huber, a Budakesser Gemeinschaft elnöke és felesége Neckarsulmból, Antal Attila, Csíkszereda polgármestere, Remete Sándor Budakeszi város jegyzője és természetesen Czifra Zsuzsanna, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője is tiszteletét tette a bálon.

Az egész estés jókedvről és a talpalávalóról az idén is a Szomor Sramli zenekar gondoskodott, így mindenki alaposan ?kipolkázhatta? magát a hajnalig tartó mulatságban!

 

Köszönet illeti a fellépőket, akik színvonalas, látványos produkcióikkal emlékezetessé tették ezt a farsangi bált, és nem utolsósorban köszönet illeti a szervezőket, akik fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy felejthetetlen pillanatokat szerezzenek a Svábbál résztvevőinek!

 

Kőrösi Kata

Fotók: Bechtold Gábor

 

Fotógaléria itt.

 

Megosztom a cikket