A kitelepítések kezdete Budakeszin

Nem szerencsés nap március 19. a magyar történelemben: 1944. március 19-én a náci Németország megszállta hazánkat, két évvel később, 1946. március 19-én pedig Budakeszin elkezdődött a helyi németség kitelepítése. Erről a megrázó eseményről emlékeztek meg az emléknapon.

 

 

A megjelenteket Schrotti János, Budakeszi Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke köszöntötte. Mindjárt egy friss, napi aktualitással kezdte: az új választójogi törvénynek a helyi németségre gyakorolt hatásával. Egyfelől örülnek a változásnak, másfelől viszont szomorúak: jó svábként a nemzetiséget erősítsék, vagy felelős, hű magyarként a nekik tetsző pártlistára szavazzanak. ?Mi úgy akarunk dolgos, jó svábok lenni, hogy felelős, hű magyarok is legyünk egyúttal? ? hangsúlyozta, azaz szerettek volna a nemzetiségi lista mellett valamelyik párt listájára is szavazni. Mindenesetre arra kérte a hallgatóságot, hogy minél többen vetessék fel magukat a német nemzetiségi névjegyzékbe, és április 6-án szavazzanak a német nemzetiségi listára. Ezzel elérhetjük, hogy még egyszer hasonló történelmi tragédia ne következhessék be. Így aztán a parlamentben jó svábok és hű magyarok lehessünk.

Ebben az évben egy pályázat révén egy nemzetiségi emlékművet kívánunk felállítani a Szent László-ház oldalán, mely nemcsak a németség kitelepítéséről szól, hanem 300 éves ittlétéről is. ?Helyére kell tennünk a 68 évvel ezelőtti eseményeket, hogy ennek tükrében tudjuk további lépéseinket megtenni? ? fejezte be beszédét Schrotti János.

A következőkben dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott mondta el gondolatait. ?Boszorkánynak lenni nem jó, mert mindenkinek bánatot és bajt kell okozni? ? ezzel a meglepő, szokatlan mondattal vezette be mondanivalóját, majd így folytatta: ?Mert gonosznak lenni nagyon rossz.?  A XX. században háromszor jelent meg a gonosz: 1919-ben a nemzetközi szocializmus álarcában, az 1940-es években a nemzetiszocializmus, és végül, reméljük utoljára, az államszocializmus. Ez utóbbinak a számlájára írható például s kitelepítések szörnyű intézkedéssorozata. 2012-ben emléknappá nyilvánítottuk a kitelepítések napját. A gonoszságot elítélni együtt kell. Az áldozatokat ugyanis nem érdekli, hogy azért telepítették ki, mert zsidó, német vagy éppen katolikus. Gonoszság és gonoszság között nincs különbség. Az itt élő emberek nagyon vallásosak, konzervatívok és katolikusok voltak, s mivel nem értettek egyet az akkori berendezkedéssel, egyszerűen marhavagonokba rakták, és kitelepítették őket Németországba. Magában mindenkinek el kell döntenie, hogy ki mellé áll: az áldozatok előtt hajt-e fejet, vagy az elkövetőkre néz fel, mert ők nem tettek elítélhető dolgot.

Az itt élő embereket az ?ezerarcú boszorkány? gonoszsága bénította meg. A hatalom azon volt, hogy a sikertelenségét, a szerencsétlenségét rá tudja kenni azokra, akik később áldozatokká váltak. Ma sikeresnek mondhatjuk országunkat, az itt élő magyarok és nemzetiségiek jól megférnek egymással, így a gonoszság hiába változtatja arcát, sikertelen lesz.

Természetesen, nem árt az óvatosság, mert a gonoszság nagyon sokféle arcban tud megjelenni. Ma már helyre tudjuk tenni, így nem ismétlődhetnek meg a korábbi tragikus események.

A választójogi törvény újabb lehetőségekhez juttatja a magyarországi nemzetiségieket, így a lehetősége is ki van zárva az 1946-os tragédiának. A gyakorlat bizonyítja majd, hogy vannak finomításra szoruló dolgok, ezeket a következő időszakban meg is tesszük.

Az ünnepi megemlékezés dr. Csutoráné dr. Győri Ottlilia polgármester asszony rövid beszédével folytatódott. Megemlítette: Budakeszi önkormányzatának fontos része a német nemzetiségi önkormányzat: ők képviselik a helyi svábság érdekeit településünkön. Az is természetes, hogy német nemzetiségi önkormányzatot a város anyagilag is támogatja. Legjobb kezekben van a nemzetiségi tájház, amelynek feladata a sváb hagyományok életben tartása. Összességében elmondható: a német önkormányzat és a város önkormányzata jó együttműködésben dolgozik együtt.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket