Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Pest megyei fordulója ? Biatorbágy, 2013. április 20. A Magyar Nyelvtudományi Társaság ? az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával ? Kárpát-medencei helyesírási versenyt hirdet 1997 óta a Magyarországon, valamint a határon túli magyarlakta területeken tanuló általános iskolai 5?8. évfolyamos diákok számára.

 

 

A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny azóta az egyik legszínvonalasabb, az általános iskolás felső tagozatos korosztály számára kiírt tanulmányi versenyévé nőtte ki magát.

Az iskolai fordulókat még februárban megtartottuk, a pátyi Bocskait 1-1 hatodikos, hetedikes és nyolcadikos gyerek képviselte. Időben megérkeztünk, a rövid regisztráció után nemsokára el is kezdődött a megnyitó. A Himnusz közös éneklése után a szervező iskola nevében az igazgatóhelyettes asszony köszöntötte a résztvevőket. Ezután Szakadáti László, Biatorbágy alpolgármestere fejezte ki örömét, hogy ilyen sokan tisztelték meg a biatorbágyi iskolát Pest megye távolabbi területeiről is. A vetélkedő jellegének megfelelő idézetet olvasott fel Kung ce kínai filozófustól:

 

? Vej herceg várja a Mestert, hogy a kormányzást átvegye. Mi legyen az első teendője?

? A szavak helyes használatának helyreállítása. (?) A bölcs mellőzi azt, amit nem ért. Ha a szavak használata nem helyes, akkor a fogalmak értelme zavaros; ha a fogalmak értelme zavaros, nem lehet szabatosan cselekedni; ha nem lehet szabatosan cselekedni, akkor az erkölcs és a művészet nem virágzik; ha az erkölcs és a művészet nem virágzik, a büntetés értelmetlen; ha a büntetésnek nincs értelme, a nép nem tudja, hová lépjen, és mit tegyen. A bölcs első dolga, hogy fogalmait szavakká, szavait pedig tettekké tegye. Nem tűri, hogy szavaiban rendetlenség legyen. Minden ezen múlik.?

 

Lehet-e ehhez valamit is hozzátenni? Van dolga a mai Bölcsnek?

A verseny megyei fordulójának feladatai nem voltak könnyűek. E sorok írója a nyolcadikosok tollbamondását, illetve feladatlapjait javította. Egy-egy feladat megoldási kulcsát nézegetve, többször is egymásra néztek a zsűri tagjai: ilyen nehezeket is tudniuk kell a végzősöknek? Magam hiányoltam a feladatok közül a ly-j megkülönböztetését, amit elég nehéz helyére tenni a mai gyerekeknek.

Kb. negyed háromkor izgatottan várta már mindenki az eredményhirdetést. Minden kategóriából az első helyezett a Kárpát-medencei döntőbe jutott. Az iskolánkat képviselő 3 tanulóból Wlasits Gergő 8. osztályos tanuló 4. helyezést ért el, mindössze másfél ponttal elmaradva az első helyezettől! Gratulálunk, Gergő, szépen megálltad a helyed ezúttal is! Köszönettel tartozunk felkészítő tanárának, Silinginé Zentai Ida tanárnőnek!

 

Szabó Tibor Mihály

Megosztom a cikket