Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Az egészségünket csak akkor kezdjük igazán értékelni, amikor csorbát szenved. Teljesen természetesnek, magától értetődőnek tűnik, hogy jól érezzük magunkat, jó a közérzetünk és csak akkor tekintünk rá életünk kivételes kincseként, ha már valami baj van. Igenis értékelnünk kell, ha egészségesek vagyunk és becsülnünk, tisztelnünk kell azokat, akik mindent megtesznek azért, hogy egészségünket megőrizzék.

 

Magyarország Kormánya számára kiemelt terület az egészségügy, éppen ezért továbbra is elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése mellett. A kormány az elmúlt években 300 milliárd forintot fordított az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére, idén pedig további 82 milliárd forintot biztosít erre a célra. A kormány az elmúlt években 500 milliárdos fejlesztést indított az egészségügyben, amelynek köszönhetően országszerte újulnak meg a kórházak, rendelők, mentőállomások. A fejlesztések ez évben is folytatódtak, 2017 első negyedévében 75 milliárd forint összegű fejlesztés indult meg az egészségügyben.

A kórházak jelentős adósságtehertől megszabadulva kezdhették meg az idei évet. A kormány a 2016-os év végével újabb adósságtól szabadította meg a kórházakat, hogy stabil pénzügyi helyzettel működhessenek és a betegellátás fejlesztésére koncentrálhassanak.  2017-ben megvalósul a Pest megyei és a budapesti ellátó hálózat koncentrált fejlesztése is, amely kiterjed az infrastrukturális és az eszközállomány megújítására egyaránt. Az idei évben 51 milliárd forintot biztosított erre a kormány. Ekkora támogatás a rendszerváltás óta nem állt rendelkezésre a közép-magyarországi régióban egészségügyi fejlesztésekre.

 

De ne felejtkezzünk el a szociális ágazatról sem. Semmelweis napon nemcsak az egészségügyben dolgozók, hanem a szociális-, nevelési terület munkatársai előtt is tiszteletünket fejezzük ki. Magyarország Kormánya számos fejlesztést hajtott már végre ezeken a területeken is, mely az idei évben tovább folytatódott. A következő két évben további 33 százalékos béremelés lesz a szociális ágazatban, így 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal emelkednek a bérek.

Szűk környezetünkben, Budakeszin is ezt a támogató elvet valljuk és lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk az egészségügyben dolgozók munkakörülményeinek javításáért.

 

Biztosan állíthatom, hogy mindannyiunk közös álma valósul majd meg az orvosi rendelő felújításával és energetikai korszerűsítésével. Gyermek-, és háziorvosaink, fogorvosaink, védőnőink és az orvosi ügyeleten dolgozók is a közel százmilliós beruházás megvalósulásával egy korszerű, minden igényt kielégítő rendelőbe költözhetnek vissza.

Ennek során arra törekszünk, hogy a meglévő alapterületet úgy terveztessük át, hogy ezáltal növeljük a rendelők számát. Önkormányzatunk megtette a szükséges lépéseket annak irányába, hogy a jövő évtől a társadalombiztosítás által támogatott, tehát a lakosság számára térítésmentes orvosi szakrendelések is helyet kapjanak az új orvosi rendelőben. Többletkapacitás iránti kérelmet nyújtottunk be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felé az egészségügyi járóbeteg szakellátás Budakeszin történő megvalósítása tárgyában. Összesen 17 egészségügyi szakami kollégiumot kerestünk meg, a szakrendelések NEAK által történő befogadásának támogatása céljából. Eddig 15 szakmai kollégium juttatta el hozzánk támogató döntését, melyeket a NEAK felé is továbbítottunk. Az alábbi tagozatok vonatkozásában kaptunk támogató véleményt:

Belgyógyászat – endokrinológia – diabétesz és anyagcserebetegségek, bőr és nemigyógyászat, fül-orr-gégészet, ideggyógyászat, szülészet és nőgyógyászat, reumatológia, sebészet, szemészet, fog és szájbetegségek, ortopédia, pszichiátria, klinikai szakpszichológia és pszichoterapeuta, mozgásterápia és fizikoterápia, radiológia és orvosi laboratórium.

A NEAK Többletkapacitás-befogadási Bizottsága minden év áprilisában és szeptemberében ülésezik, így bízunk benne, hogy szeptemberben jóváhagyják a kérelmünket. Ezt követően a bizottság javaslatot tesz a befogadásokról az Emberi Erőforrások Minisztere részére. A miniszter a Nemzetgazdasági Miniszter hozzájárulását kéri a befogadásokhoz és ezt követően a Emberi Erőforrások Minisztere hozza meg a döntést. Támogató döntés esetén a NEAK-kal megköthetjük a finanszírozási szerződéseket és városunkban is megvalósulhatnak a társadalombiztosítás által támogatott orvosi szakrendelések.

 

Az infrastrukturális fejlesztés mellett törekszünk az egészségügyben dolgozók erkölcsi elismerésére is. A Budakeszi Egészségügyért díjak átadásával két kiváló kolléga, Fehér Sándorné körzeti nővér és dr. Bartos Mária gyermekorvos részére fejezzük ki elismerésünket áldozatos munkájukért. Ezúton is köszönöm példaértékű és lelkiismeretes tevékenységüket és gratulálok a díjazottaknak! Az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a szociális és nevelési ágazatban dolgozók munkakörülményeit is. A nyár folyamán 6,5 millió Ft értékben újítjuk fel a Budakeszi 1. számú Bölcsőde épületét. Bízunk abban, hogy beadott pályázatunkat siker koronázza, mely révén új eszközbeszerzés mellett a Mosolyvár Bölcsődét négy csoportszobával bővíthetjük, ami további 56 férőhelyet biztosít városunkban. Az önkormányzat nevében ezúton köszönöm az összes Budakeszin dolgozó háziorvosnak, gyermekorvosnak, fogorvosnak, asszisztenseiknek, gyógyszerészeknek, védőnőknek, bölcsődéinkben dolgozó nevelőknek és technikai dolgozóknak, a HÍD Családsegítő szakembereinek és munkatársainak azt az áldozatos, nem mindennapi, magas szakmai színvonalon végzett mun­kát, me­lyet városunk lakosaiért végeznek.

 

Egy kis nyári pihenés után sok erőt, türelmet és kitartást kívánok a további munkájukhoz.

 

dr. Győri Ottilia

polgármester

FOTÓGALÉRIA ITT.

Kapcsolódó cikkek:

Dr. Bartos Máriát kitüntették a Budakeszi Egészségügyért díjjal

Fehér Sándornét kitüntették a Budakeszi Egészségügyért díjjal

 

Megosztom a cikket