Segítség, zűrben vagyok!

Bárcsak azonnal mondanád, hiszen féltelek, segíteni akarok Neked! De Te azt mondod: futok a munkám után, nem törődöm Veled, és különben sem értelek meg. Biztosan oka van, hogy így érzed, hiszen nem látod az én problémáimat, a mindennapi harcaimat a munkahelyemen, a kétségbeesett erőfeszítéseimet a háztartásban, a családban… Hol vagyok ebből én? ? kérdezed, és ha azt mondom: mindenhol, érted csinálom, csak legyintesz. Inkább szánnál rám egy kis időt, többre mennék vele, gondolod. Hidd el, igyekszem, de ennél több nem telik tőlem. Ez pedig kevés, zűrben vagyok! Most mi a csodát csináljak???

Cikiznek a suliban!

 

Nem vagy egyedül, mással is előfordul. Az ember egy ideig tűri, rendben, aztán kezd kiborulni, és egyre sebezhetőbbé válik. Ekkor még több piszkálás következik, válogatott módszerekkel. Ne várd meg, amíg elfajulnak a dolgok! Azt tudod, hogy az iskolapszichológussal bármit megbeszélhetsz? Szólhatsz az osztályfőnöködnek is vagy valamelyik tanárodnak, akiben jobban bízol. Hidd el, nem jó taktika a kivárás, könnyebb felgombolyítani a szálakat, amikor még nem kuszálódnak nagyon össze!

Feltettek rólam egy rém kínos képet a netre!

A kamerás telefonok korában nagyon könnyű, túl könnyű elkapni egy rosszabb pillanatot. Erre régebben is egész iparág települt, a paparazzók leskelődése emberéleteket követelt. Rögtön találni kell egy informatikust, a képet leszedetni, és mielőbb szóvá tenni az osztály, a közösség előtt a történteket! Különben minden szenzáció elévül, Te most azt érzed: egy életre tönkretettek ? pedig pár hét múlva emlékezni sem fog az egészre senki. ?A helyzet reménytelen, de nem súlyos? ? állítja Paul Watzlawick azonos című könyvében; ne vedd túl komolyan a dolgot!

Lehet, hogy terhes vagyok!

Ne ess kétségbe, főleg ha kevés idő telt el az események óta. Tudod, hogy minden nagyobb városban van sürgősségi fogamzásgátlási ellátás? Hétvégén is, ünnepnapon is! Az országban 47 tinédzserambulancia működik. Hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés, a www.tinedzserambulancia.hu-n a tinidoki minden kérdésedre válaszol, anonim módon is lehet kérdezni. Ugyanitt rengeteg információ, oktatóanyag található a szexuális higiénétől egészen a fogamzásgátlási módszerekig. Ráadásul emészthető stílusban!

Terhes vagyok!

Lehet, hogy én sem az anyukámhoz rohantam volna a hírrel, hátha nem akar még nagymama lenni… De ezen a téren egyedül felelős döntést hozni még érettebb korban is problémás, úgyhogy mindenképpen segítőt kell keresned. Nézd meg az Alfa Szövetség honlapját, www.alfaszovetseg.hu! Ők tudják, miről van szó, lelki segítségtől a titkos szülés megszervezésén keresztül az örökbeadásig melletted állnak ? az első pillanattól az utolsóig. Aztán néha pont egy válságos helyzetben derül ki, hogy a szüleid, barátaid jobban szeretnek, mint hinnéd, és nem esnek neked, hanem felkarolnak, úgy fogadnak el, ahogy vagy. Mert tudd meg: úgy vagy jó, ahogy vagy. Terhesen is.

Kemény a helyzet: drog.

Vigyázz, ebből már nehezebb kilépni, ám jó hírem van: nem lehetetlen! Kiindulásnak ott van a www.drog.lap.hu. Ismerd meg, mi került hozzád, aztán görgesd le a lapot: jobbra, alul Segítség! cím alatt több mint húsz olyan szervezetet látsz, akikhez fordulhatsz. Érdemes meghallgatni a drogprevenciós előadásokat is, június 14-én, Budakeszin is lesz egy ilyen a művelődési házban. Figyelmedbe ajánlom még a www.szenvedelybetegsegek.tlap.hu-t is; itt aztán olvashatsz mindenről: alkohol, internet, kábítószer, játék, dohányzás. A baj könnyebben elhárítható, ha már felismerted!

Nem fogadnak el olyannak, amilyen vagyok!

Képzeld, én is képes vagyok ordítozni, ha valaki összesározza a szőnyeget. Pedig ennek nincs akkora jelentősége, mint annak, amiről beszéltünk. Nem véletlenül vagyunk itt, ahol vagyunk: jó helyen vagy. Értékes vagy. Ilyennek szeretlek, pontosan ilyennek, még ha nem is tudom Neked mindig elmondani.

 

dr. Mechler Anna

Megosztom a cikket