Samesz jött, látott és beköltözött!

Talán senkinek nem kell bemutatunk Samut, a büszke dám bikát, aki vasszigorral, ám dámszívének összes szeretetével irányítgatja háremét a Budakeszi Vadasparkban.

 

A fentiekben említett érző szíve (és persze a kényelmes élet iránti igénye?) az, ami miatt Sameszt köreinkben köszönthetjük. Ugyanis nem mi választottuk őt, sőt, még csak ide se hoztuk? De ne rohanjunk ennyire előre!

 

Történetünk jó pár évvel ezelőtt kezdődött, amikor még nem volt körbekerítve a vadaspark, mint most. Kifutók voltak, és zárt tartásban már akkor is lakták állatok, de az erdő nem volt kerítéssel leválasztva, így a park lakói szabadabban ?találkozhattak? vadon élő társaikkal. Történetünk főszereplője fiatal bika volt akkoriban, és egyre többször bukkant fel a Budakeszi Vadaspark dám kifutójánál, ahol hogy, hogy nem, szebbnél szebb dámhölgyek illegtek-billegtek naphosszat!  Samesz szelídebb volt, mint vadon élő társai (valószínűleg kézből nevelték fel), szemmel láthatóan egyáltalán nem zavarta a gondozók jelenléte. Egyre többször jött, és egyre tovább maradt. Ráérősen legeltette a szemét a dám teheneken, és egyszer csak összeállt a fejében a kép: jelentkezik beköltözőnek! Döntését ? elmondása szerint ? az indokolta, hogy ez a sok tehén egy erős patájú vezér nélkül csak hisztis tömeg lenne. Kell egy kapitány nekik, aki eligazítja őket az élet sűrűjében, no és persze, aki gondoskodik az utódokról. Főleg ezért.

 

Meg a könnyen megszerezhető finom takarmány sem elhanyagolható tényező, amivel télen-nyáron tömik az etetőket és a kifutóban lakókat. És hát másik bika amúgy sincs a közelben (szerencsére ? tette hozzá magában Samesz), csak ő. Megítélése szerint ő a megfelelő szarvas személy erre a pozícióra, úgyhogy rögvest kérte a kulcsot, és besétált a kifutóba.

 

Samesz azóta sem panaszkodik: a döntését valószínűleg egyszer sem bánta meg, hisz csak annyi történt, hogy a bizonytalan, harcos és küzdelmes szabadság helyett ugyan a szűkebb mozgásteret, de a biztos kényelmet, a nyugodt életet és a megdönthetetlen vezérbika pozíciót választotta. Mi és a látogatóink pedig csak szeretni tudjuk ezért.

 

Budakeszi Vadaspark

Megosztom a cikket