Rumba. Új fagyizó Budakeszin

A fagyi, minden élethelyzetet legalább 50 százalékkal jobbá tesz.
(Nicole Williams)

Június első napjaitól egy – a Spar parkolójában megnyílt – kis fagyizó pavilon csábítgatja az arra járókat. Sajátos, egyedi fagylalt ízekkel és egyéb finomságokkal is megismerkedhetnek az ide betérő édes szájú budakesziek és környékbeliek. Pápai Viktória, a fagyizó megálmodója és üzemeltetője mesél újságunk olvasóinak vállalkozásáról.

Korábban lótenyésztést és lovaglást tanult. Mi vitte rá arra, hogy egy merőben új területen is megméresse magát?

Pápai Viktória: Két éve fogalmazódott meg bennem a gondolat. A lovaglás átmenetileg nem játszik főszerepet az életemben. Addig pedig, amíg ez nem változik, szerettem volna egy olyan vállalkozásban kiteljesedni, amit magaménak érzek, ahol megjelenik a saját személyiségem, és legalább annyira tudom szívvel-lélekkel csinálni, mint a lovakkal való foglalkozást. Egy vállalkozásban nem feltétlenül csak az számít, hogy megéri-e, mert az ideig-óráig működhet, de ha az ember nem tudja hozzátenni a saját lelki oldalát, akkor az ellaposodik egy idő után.

Miért éppen a fagyi?

P. V.: Mint említettem, olyan dologba szerettem volna vágni a fejszémet, amit szívből csinálhatok. Nem voltam biztos abban, hogy éppen egy fagyizó lesz az, de mivel a fagyi az egyik kedvenc desszertem, gondoltam, ez már egy jó kezdés. Így hát 1,5 évnyi országjárás és fagyi kóstolás után választottam ki azt a fagyizót, amelynek a fagyijait én is jó szívvel fogyasztom.

És a végén hol találta meg álmai fagyiját?

P. V.: Gödöllőn, a Sissi cukrászdában. Több év fagylaltja díjjal is büszkélkedhetnek, melyek megalkotója Koncz Andrea. Fagylaltjaiban szakmai szeretete köszön vissza. Már a nevek is sokat ígérő ízvilágúak: „Modena kincse”, „Szelíd kender, vad szederrel”, „Balzsamos sült áfonya, kecskesajttal . Nagyjából 50 féle íz van a repertoárban, de a megújulás és a változás folyamatos.

Csak fagyit lehet itt kapni?

P. V.: A fagylalt mellett kávé variációk, Budakeszin készített díjnyertes MAYER szörpök, illetve sütemények (vegán és hagyományos egyaránt) egészítik ki a választékot.

Az üzlet gyakorlatilag reggeltől estig üzemel a hét minden napján. Ez a forró nyár alighanem csak a munkáról szólt.

P. V.: Hétfőtől csütörtökig 10.30-20.30- ig, péntek-vasárnap 09-20.30- ig vagyunk nyitva. Sokat láthatnak a pult mögött, de amikor nem vagyok itt, akkor is a fagyizó ügyeit intézem. Mindehhez még hozzá kell tennem, hogy a reggeli beüzemelés már két órával korábban, nyitás előtt elkezdődik, és zárás után még ugyancsak két órába telik, míg végleg bezárhatjuk magunk mögött az ajtót. Gyakorlatilag napi 16 óra munkát követel a fagyizó üzemeltetése.

Még szerencse, hogy ebben a pokolian meleg nyárban, az eladótérben hűs a levegő!

P. V.: Igen, az eladótérben egy légkondicionálónak köszönhetően kellemes, hűs levegő van. Enélkül a hűtők és fagyasztók által termelt hő a nyári meleget fokozná a pavilonban.

Hogy bírja erővel, energiával ezt a hatalmas megterhelést? Reggeltől estig mosolyog a vevőkre, fáradtságnak nyomát sem látni?

P. V.: Az energiám naponta újratermelődik egy vásárló néhány kedves szavával, egy mosoly viszonzásával. Hiszek a vonzás törvényében, az ember azt kapja vissza, amit ad.

Honnan jött a Rumba elnevezés?

P. V.: Lovas korszakomban volt a lovasiskolában egy Rumboso nevű, ma is élő ló, aki nagyon közel állt a szívemhez. Az ő beceneve Rumba. Abban a szellemben választottam ezt a nevet, hogyha csak fele annyi örömet kapok ettől a fagyizótól, mint tőle, már elégedett ember leszek.

Bármennyire is fura, tulajdonképpen a nyár elteltével csak most kezdődik igazán a főszezonja, hisz a fagyizót éppen az előző tanév végén nyitotta meg a Márity László utcában, abban az utcában, ahol iskola, óvoda és bölcsőde is működik, és a gyerekek a legnagyobb rajongói ennek a hideg csodának.

P. V.: Valóban megnőtt a forgalmunk az elmúlt hetekben, és ami talán a legfontosabb, ez alatt a három hónap alatt kialakult egy törzsvásárlói körünk is, és gyakran azt tapasztalom, hogy ez a kis terület egyfajta közösségi térként is működik, ahol ismeretségek, kapcsolatok alakulnak ki, és ez talán mindennél fontosabb.

A téli hónapokban is nyitva lesznek? Az nem éppen a fagyizás ideje!

P. V.: Télre ezúttal elbúcsúzunk és tavasszal újratöltődve, tárt karokkal várjuk a nap első sugaraival a fagyizni vágyókat.

Horváth Jenő

Budakeszi Hírmondó 2021 szeptember

Megosztom a cikket