Quo vadis, Cérnahangverseny?

Idén ősszel a negyedik évadot nyitja a Cérnahangverseny sorozat. Most még nagyobb lendülettel kezdődtek a munkák Szalóczy Dóra ének-zenetanár életében. A négyrészes koncertsorozat számos újdonságot és érdekességet tartalmaz. Dóri nénivel beszélgettünk…

 

Az előző koncertsorozatok sikere alapján milyen elvárásokkal kezdett az új évad programjának szervezéséhez?


Bizakodva indulok neki az új koncert évadnak, mert már nem vagyok egyedül. Sok minden változott, fejlődött az elmúlt évadhoz képest.

 

Idén egy erre a célra létrehozott alapítvány és a mögötte álló kiváló kuratórium segíti a munkám. Ebben a közösségben van neves zeneművész, zenetanár kolléganő, de cérnahangos szülő is.

 

Az október 19-én  induló gyermeksorozatot már rendezett, alapítványi keretek között szeretném elkezdeni, ehhez minden készen áll.

 

Milyen újdonságokra számíthat a közönség?


Nem szeretnék mindent elárulni, de annyit elmondhatok: a gyermekhangversenyekből négy koncert lesz, ezek színes, izgalmas előadások lesznek, neves előadóművészekkel. Ez a korábbi évek 6 előadásához képest kicsit más.

 

Hagyományosan minden évadot Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész nyitja meg mindig megújuló, felnőtteket is lebilincselni képes, humoros előadásával.

 

Koncertlátogatóktól kapott visszajelzések eredményeként, azok kérésére lesz játékos dzsessz történet a Benkó Dixieland fiatal művészeivel. Folytatódik az ?Operácska? sorozat is, Rossini: Hamupipőkéjével, színpadias megjelenéssel, tehetséges fiatal operaénekesekkel.

 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek az előadások elsősorban iskolás korosztálynak szólnak, de tapasztalatom szerint a szülők is élvezik a koncerteket.

 

 

 

Úgy hallottam, tavasszal, készül egy különlegességgel is…


Valóban. A következő tervem egy felnőtteknek szóló sorozat. Már többször kérdezték tőlem a szülők: ?Nekünk nem lesznek hangversenyeink??

A megvalósulásig sok még a munka, a terv és az elszántság megvan, és az is biztos, az első, felnőtteknek szóló műsor márciusban lesz (a többi maradjon meglepetés).

Újdonságokról még annyit, hogy idén kedvezményes bérletbe vontuk a jegyeket, így az eddigiekhez képest kedvezőbb áron látogathatóak a koncertek, pedig sem az előadások színvonalából, sem a program összeállításból nem engedtünk. Emellett megmaradt a helyszínen vásárolható jegy,  igaz, az nem annyira kedvező, mint a bérlet.

 

 

Minden ilyen derűs a koncertek körül?

 

Örülök, ha így látszik, s bár nem panaszkodom, a valóság kicsit más. A koncertsorozat ismertsége elmarad az elvárhatótól. A rendszeres koncertlátogatók visszajelzése pozitív. Még mindig sok olyan emberrel találkozom itt Budakeszin vagy a kistérségben, akik nem is hallottak a koncertek lehetőségéről. Pedig ez a sorozat Budakeszié és a kistérségé! Büszke vagyok, hogy épp Budakeszi ad otthont ennek a sorozatnak.

 

Nem titok, az igényes előadások finanszírozása is évről évre nehezebb. Alapítványunk a háttérben folyamatosan dolgozik támogatói körünk bővítésén. Sokszor azt érzem, ez nehezebb, mint a koncertek megszervezése, pedig támogatók nélkül a koncertek elhalnak.

 

Mindamellett hiszünk a támogatás erejében, ezért minden koncerten mi magunk is szeretnénk egy-egy sokgyermekes  családot támogatni.

 


Vannak támogatói e nemes célnak?

 

Igen, hála Istennek! E nélkül nem is tudnám folytatni ezt a sokrétű munkát, missziót.

 

A már megkapott, illetve még hiányzó támogatásokról csak annyit, hogy a jegybevételek a tényleges koncert költségeknek csak egy részét (hozzávetőlegesen jelenleg a felét) fedezik, a fennmaradó részt támogatásokból kell egyelőre biztosítanunk. Így azt tudom mondani, sok támogatónk van, de nem elég, folyamatosan igyekszünk megfelelő mecénásokat találni. Cél, hogy minél kevésbé legyünk kitéve a támogatók jó szándékának, bevételeinket sokkal inkább a közvetlen jegybevételekből biztosítsuk, még akkor is, ha ez a világon mindenütt a lehetetlennel egyenértékű célkitűzés.

 

Köszönöm a pénzbeni és a nem pénzbeni támogatóinknak is, hogy továbbvihetjük azt a zászlót, amire az van írva: ?A zene mindenkié!?

 

 

B.G.

 

A koncertekkel kapcsolatos részletek: cernahang.hu

Megosztom a cikket