Ilyen hétvége még nem volt Budakeszin!

Idén jól láthatóan számtalan és színvonalas kulturális program van Budakeszin, melynek egyik csúcspontja minden bizonnyal a hétvégi “Itthon vagy, szeresd Budakeszit” elnevezésű rendezvénysorozat lesz.

 

A Szent Mihály napi vigasságok mindenki számára tartogatnak érdekes, izgalmas programokat.

 

Betekintettünk a kulisszák mögé…

 

 

A 2013-as esztendő eddig is rengeteg kulturális élményt tartogatott Budakeszi számára. Budakeszi Város Önkormányzata, az Erkel Ferenc Művelődési Központ és a helyi civil szervezetek összefogásával egyre több, az egész várost megszólító, megmozdító eseménynek örülhettünk egész évben. A folyamatos egyeztetések következtében a programok rendszert alkottak, egyre kevesebb a párhuzamos, egy időben rendezett hasonló rendezvény, az együttműködés kiváló és ennek jól látható eredményei vannak.

 

A hétvégére egy nagyszabású, az országos rendezvénysorozathoz méltóan illeszkedő eseménylánc látható majd Budakeszin, amely várhatóan megmozgatja azokat is, akik eddig távol maradtak a városi rendezvényektől.

 

A hétvégi eseménysorozat szervezéséről, hátteréről kérdeztük dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszonyt:

 

 

Hogyan jött az ötlet a rendezvénysorozathoz történő csatlakozásról, hogyan sikerült a fedezetét előteremteni?

 

Az Itthon vagy Magyarország szeretlek! országos pályázatot július végén a Kormány és az MTV hirdette meg a települési önkormányzatok részére, melyhez közel 1 milliárd forint forrást biztosított a Kormányzat. Erről a pályázatról egy vasárnap délelőtt a Kossuth Rádióban hallottam először. Másnap már elő is készítettük a pályázati anyagot a kulturális programok megvalósítására, 2-3 napon belül a bizottság megtárgyalta és már be is küldtük.

 

Az országos akció egyik célja, hogy akár a legapróbb falvak is megmutathassák kulturális, természeti értékeiket hagyományaikat, olyanok is, amelyeknek nincs lehetőségük fesztiválokat rendezni, továbbá célkitűzés az is, hogy visszahozzák a Szent Mihály napjával kapcsolatos, mára kiveszni látszó hagyományokat is. A települések a pályázaton lakosságszám arányában igényelhettek 100 ezer Ft-tól 1,5 millió forintig támogatást a kulturális programok megvalósítására.

 

Pályázatunk sikeres volt és városunk 650.000 Ft-ot nyert a hétvégi események megvalósítására.

 

 

Hány település csatlakozik az országban a rendezvényekhez?

 

Az országban 1305 településen rendeznek Szent Mihály napi rendezvényeket, mely ilyen rövid idő alatt nagy, országos összetartásról és a települések közösségmegtartó erejének további fejlesztési szándékáról tesz tanúbizonyságot.

 

 

Hogyan indult el a programok szervezése?

 

Városunk rendezvénysorozatát Itthon vagy, szeresd Budakeszit, Szent Mihály napi vigasságoknak neveztük el. Tóthné Fajtha Anitával, az Erkel Ferenc Művelődési Központ vezetőjével és Péter-Szabó Kingával, aki a polgármesteri hivatal részéről oroszlánrészt vállal a kulturális rendezvények szervezésben, már a pályázat elbírálása előtt nekiláttunk az előkészületeknek. Ennek oka az volt, hogy előzetesen már eldöntöttük, hogy nyertes pályázat nélkül is mindenképpen csatlakozunk a kezdeményezéshez. Többször összeültünk és szerintem sikerült olyan rendezvényeket összeállítani, amelyben minden budakeszi lakos meg tudja találni a számára fontos és érdekes programot.

 

 

Budakeszin mely rendezvényekkel találkozhatunk?


A hétvége első programja a Határtól határig örömfutás, mely jelzi azt, hogy a sportolás egyrészt egészséges tevékenység, de komoly örömforrás is. A határtól határig jelző a 2,5 km-es táv kezdő és végpontjait jelöli, hiszen a település egyik határától, a Himnusz-szobortól indul és az Erdért facentrumnál található Erdész téren ér véget, mely a város másik határát jelöli. A futás helyszíne a Fő út menetirány szerinti jobb sávja lesz, melyre meg is kaptuk az engedélyt a Magyar Közút Zrt-től. Természetesen a rendezvény és forgalom biztosítását, irányítását a Budakeszi Rendőrőrs és a Polgárőrség kollégái segítik.

Ezt a távot ? erőnléttől függően – 15-30 perc alatt lehet teljesíteni – ezt magam mértem le, két barátommal egyik reggel próbaként lefutottuk a szakaszt.

 

11 órától Halász Judit ad koncertet a gyermekeknek a művelődési központban, mely már teltházas rendezvény, minden jegy elkelt. A hétvége alatt ez az egyetlen belépődíjas program, az összes többi esemény ingyenes látogatását biztosította az önkormányzat.

 

Este 19 órától szintén a művelődési központban a tánczenét játszó LIMuZS zenekar házibulijával várjuk a látogatókat. A zenekar 10 éve működik, a neves budapesti szórakozó helynek, a COTTON CLUB-nak az állandó zenekara volt, játszottak a West End Hilton-ban és a Kempinski Szálló bárjában is nagy sikerrel, így bízunk benne, hogy a budakeszi közönség is nagyon jól fogja magát érezni ezen az estén is.

 

Szeptember 29-én, vasárnap fél 12-kor a makkosmáriai templomban, majd este 7 órakor a római-katolikus templomban tartanak szentmisét.

 

16 órától a Fő téri parkba várjuk az érdeklődőket, hiszen Szent Mihály napi vásárral, szüreti felvonulással készülünk. A felvonulásunkat a Kompánia Színházi Társulat vezeti, mely a Fő téri park mellett húzódó szervizútról indul, és természetesen rendőri irányítás mellett a Fő úton halad egészen a polgármesteri hivatallal szemközti parkolóig, ott fordul meg és jön vissza a rendezvény helyszínére.

 

A felvonulás ideje alatt a jó hangulatról a Kerényi Róbert vezette Szigony zenekar gondoskodik.

 

Fél 5-től lehet a helyszínen benevezni a legdélcegebb Mihály választásra. Természetesen bárki jelentkezhet a próbatételekre, nem szükséges a névazonosság, szeretettel várjuk a Gergelyeket, Zoltánokat, Józsefeket, Gellérteket egyaránt. Az ügyességi, szellemi és erő próbatételekkel készülnek a kollégák, összesen 8 feladatot kell teljesíteniük a játékosoknak 17-18 óra között.

 

A legjobban teljesítő Gergely, Attila vagy éppen Mihály a főnyeremény mellett egy teljes évig birtokolhatja a Budakeszi legdélcegebb Mihálya címet, fehér lovon vagy csak a szekéren körbe is mehet a gyermekekkel a rendezvény területén, továbbá velem együtt közösen, este fél 10-kor meggyújthatja Budakeszi őrtüzét.

 

18-20 óra között hagyományőrző programokkal várjuk az érdeklődőket, fellép a Szivárvány Óvoda, Széchenyi István Általános Iskola, Nagy Sándor József Gimnázium, Tarkabarka ? Kunterbunt Szülői Tánccsoport és a Kompánia Színházi Társulat Talicska együttese.

 

20 órától a Szigony zenekar koncertjét lehet meghallgatni, mely táncházzal zárul valamivel fél 10 előtt. A zenekar régi falusi zenekarok hagyományait követve játszik gyimesi és moldvai csángó népzenét. Ezt követően közösen átvonulunk a művelődési központ melletti parkoló területére, ahol a rendezvény zárásaként a legdélcegebb Mihállyal közösen meggyújtjuk Budakeszi őrtüzét. Az őrtűz érdekessége, hogy az összes helyszínen, mind az 1305 településen egyszerre lobban majd fel Szent Mihály tüze, ami az együvé tartozás, az otthon szimbóluma volt egykor és most újra közösségformáló erő lehet.

 

Minden kedves budakeszi polgárt szeretettel várunk a hétvégi eseményeinken!

 

B.G.

fotók: Salamon László www.salamonlaszlo.hu

 

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ 2013. őszi műsorfüzete itt letölthető

Csatolmányok

Megosztom a cikket