A Pilisi Parkerdő hírcsokra

Szeptember végén teljes szépségében tárul fel előttünk az őszi erdő. Színpompás lombok, halványkék ég, sárguló rétek, az ebben az időszakban virágzó kikerics gyönyörködteti a túrázókat, de a darazsakra is figyelni kell ebben a napos, meleg időben. A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírcsokorral tájékoztatja az erdőben sétálókat és a kerékpáros turistákat.

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírei turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók és a pilisi erdők szerelmesei számára

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén kibővült a Tündérkert, ahol őshonos gyümölcsfajtákat őrzünk, és ezen a héten is sok érdekes látnivalóval, túraútvonallal várjuk a kirándulókat. Elindult a fotópályázatunk, amiről a Pilisi Parkerdő új Facebook-oldalán talál bővebb információkat.

 

 • Megnyílt a Budakeszi Tündérkert új, a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáit bemutató része. Az erdei turizmus és a fenntartható gazdálkodás mellett a Pilisi Parkerdő Zrt. számára kiemelten fontos a természeti értékek megőrzése és szaporítása, ezért a környékbeli gazdák felajánlásai alapján másfél hektáros ültetvényt alapított a Zsámbéki-medence régi, hagyományos gyümölcsfajtáinak megmentésére. A programra 2013 januárjában meghívást kaptak a környékbeli lakosok, gazdák, akik oltóvesszőt küldtek a környékükön található gyümölcsfákról. Számukra a Pilisi Parkerdő Zrt. a megeredt oltványokból most átadott egy-egy példányt, hogy az egyes fajtákat a fák eredeti származási helyén is elültethessék. Így több mint 160 gyümölcsfával lettek gazdagabbak a Zsámbéki-medence települései. Az ültetvény elsősorban a fajták azonosítását, megőrzését, tulajdonságaik, felhasználásuk feltérképezését, megörökítését szolgálja. A Tündérkert új részét V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg.

 

 • Aki nem csak kirándulni, hanem történelmi emlékeket is szeretne látni, annak ideális kiránduló és piknikező helyszín a Pilisszentkereszti Erdészet területén a Pilisszentkereszti Klastromkert. A román stílusú cisztercita apátság romja a 13. századból való. A község mellett erdős területtel ölelt, kellemes környezetben állnak a szerzetesi templom és kolostor romjai, a lezárt klastrom kert előtt pedig autóval is megállhatunk. A Klastrom-forrás, vagy Klastromkút néven ismert forráshoz egy kis ösvény vezet, melyet tábla jelöl Klastromkút felirattal. Bő, friss, iható a vize kiépített csobogóból folyik, vizét már a kora-középkortól kezdve felhasználták a vizét a közeli kolostor lakói.

 

 • Megközelítés:

A faluból Pilisszántó felé haladva tábla jelzi a klastrom irányát. Földút vezet a területre, amit a faluból pár perces sétával elérhetünk.

 

 • Szolgáltatások:

A romok rövid bemutatása ismertető táblán történik. A forrás mellett tűzrakó hely és padok várják a megpihenni vágyókat. A foglalt forráson emléktábla tanúskodik a magyarországi turistamozgalom megalapításáról, melyet ezen forrás mellett döntött el Téry Ödön, báró Eötvös Károly és Thirring Gusztáv. További információ: http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=menu_145

 

 

 • ?Mi Parkerdőnk? címmel fotópályázatot hirdetett a Pilisi Parkerdő Zrt. új Facebook-oldalán. Négy héten át, négy fordulóban, összesen öt kategóriában várjuk a fotókat, és a hozzájuk kapcsolódó történeteket. Az öt kategória a következő:

 • Az erdő lelke

 • Ember és erdő találkozása

 • Parkerdőben láttuk

 • Gyerekek az erdőben

 • Sport az erdőben

 

A fotókat a kategória megjelölésével és egy rövid, néhány mondatos magyarázó szöveggel közvetlenül a Facebook-oldalra lehet feltölteni. A Pilisi Parkerdő Zrt. minden héten, mind az öt kategóriában nyertest hirdet, akik értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

 

 • Visegrádon az Euro Hungaricum Alapítvány szervezésében a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Visegrádi Önkormányzat illetékességi területén a Than Károly Ökoiskola 100 fiatalja megtisztította a szeméttől az országos kék túra visegrádi Fellegvár és a település közötti szakaszát (Kálvária, Viktorin sétány), valamint a kék L és kék + jelzéseket a Fellegvár és  a Salamon torony között. A fiatalok nagyon sokat segítették az erdészet munkáját és 8 köbméter szemetet szedtek össze. A tavalyi évben a Visegrádi Erdészet összesen 556 köbméter szemetet gyűjtött össze az erdőben.

 

 • Színpompás virágos rétek várják a kirándulókat a Szentendrei Erdészet és a Pilis területén, ahol az őszi kikerics virágzik az erdőben. Az őszi kikerics erősen mérgező növény, főként a legelő állatokra veszélyes. Kikericcsel a Pilisben szinte bármelyik erdei réten találkozhatunk. A növényeket a fokozottan védett terület kivételével mindenhol megközelíthetjük, fotózhatjuk (fokozottan védett területen nem térhetünk le a turistaösvényről). A növényt megsemmisíteni, bármely részét gyűjteni tilos!

 

Túraajánlatok:

 

 • Túraútvonal gyalogosan: Visegrád központjából induló országos kék turistajelzésen (Fekete-hegyi réten sok kikerics található)- Sóstói rét- Barát halom ? Pálócki-rét ? Pap-rét, majd gyalog bármely útvonalon vissza, vagy a Pilisszentlászlói buszállomáshoz végig az országos kék turistajelzésen.

 

 • Kikerics körtúra biciklivel: Visegrád Panoráma útról a piros jelzésen a Sóstói rétig- ezután tovább a kerékpárosok számára kijelölt földúton a Pap-rétig- innét visszafelé az aszfaltozott erdészeti úton, az Apátkúti völgyben a Panoráma útig.

 • Kerékpárosoknak térkép a kijelölt úthálózatról:

http://www.parkerdo.hu/erdei_kerekparozas

 

 • Pilisszentlászló körséta, rövid túra:

Piros körtúra jelzésen (Szarvas-szérű réten)

 

 • Elég sok a darázs az erdőben még most szeptemberben is, emiatt a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri az erdei kirándulásra indulókat, hogy lenti tanácsok betartásával kerüljék a darazsakkal való találkozást, a darázscsípésre érzékenyek pedig még indulás előtt kérjék ki orvosuk tanácsát. Az alábbi jó tanácsok betartásával a darázscsípés kockázata minimálisra csökkenthető:

 • Fontos, hogy a túrázók csak a kijelölt turistautakon közlekedjenek, ahol nem bolygatják a növényzetet, így a darazsakat sem.

 • Ne nyúljanak fa-, szikla- vagy mesterséges üregekbe (pl. sorompó zár), hiszen a darazsak szívesen építik a fészküket ezekre a helyekre.

 • Ne másszanak magaslesekre, és a kilátókat is fokozott óvatossággal közelítsék meg. Az erdészet ezeket rendszeresen ellenőrzi, de mivel egy-egy újabb darázsfészek nagyon gyorsan elkészül, sajnos nem garantálható, hogy a mentesítés már megtörtént.

 • Mielőtt a földre letelepednének, mindenképpen vizsgálják meg, hogy a fűben, földi üregben nem találhatóak-e darazsak.

 • Ha megjelenik is egy-egy darázs a közelben, igyekezzenek megőrizni a nyugalmukat, a hadonászás csak ingerli az állatokat.

 • Ha van rá lehetőség, szendvicsüket ebben az időszakban inkább zárt térben (menedékházban) fogyasszák el.

 • Mindig tartsanak maguknál vizet a folyadék-utánpótlás céljából, ami a darázscsípés esetén is rendkívül fontos. A csípés helye is hűthető vele, amely a duzzanat kialakulását gátolhatja. Erre a célra egy kis hűtőtáskában magunkkal vitt zselés jégakku is jól használható.

 • Lehetőleg ne egyedül menjenek kirándulni és mindig legyen mobiltelefon a táskában, ha segítséget kell hívni.

 • Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a darázscsípésre, inkább halassza el néhány héttel a kirándulását.

 

A veszélyes időszak vélhetően a hűvösebb és csapadékosabb időjárás beköszöntéig tart, a kifejezetten őszies időben a darazsak már nem olyan aktívak.

 

Megosztom a cikket