Polgármesteri köszöntő – Március 15-i ünnep koronavírus járvány idején

Kedves Budakesziek!

Március idusán dicsőséges szabadságharcunkra emlékezünk! A magyar alkotmányos rend helyreállítására, majd fegyveres védelmére, ahol a nemzeti kormány a veszélyhelyzetben bravúros gyorsasággal szervezte meg a védelmet. Az ellenség hamarosan alulmaradt, és csak külföldi, idegen csapatokat segítségül hívva tudott úrrá lenni a szabadságharcon. Győzelmük azonban kérészéletűnek bizonyult: lélekben a nemzet győzedelmeskedett, és a hatalom alig húsz év múlva kiegyezésre kényszerült.

Budakeszi tanúja volt az egyik legjelentősebb hadiesemény, Budavár megvívása előkészületeinek, hiszen Nagysándor József tábornok innen indult meg az ostromra, hogy azután csapataival elsőként rontson be a várba. Ezért a Budakeszi Értéktár februári ülésén felvettük települési értékeink közé Nagysándor József főhadiszállását – mint emlékházat – és a budakeszi 1848-as hagyományőrzést, amellyel hagyományőrző honvédjeink országszerte viszik hírét Budakeszinek.

Online ünnepség március 15-én

A hagyományoknak megfelelően március 15-én az önkormányzat Budakesziért emlékérmet és ifjúsági díjat adományoz.  Az előbbi elismerést idén Dalottiné Bágyoni-Szabó Zsuzsannának ítélte a képviselő-testület. Zsuzsanna életével és munkásságával mindenképpen méltó erre a díjra, hiszen rengeteget tesz a budakeszi rászoruló családok megsegítéséért, a közösségépítésért. Köszönjük munkáját, és gratulálok az elismeréshez! Idén egy szomorú apropója van az ifjúsági díj odaítélésének, hiszen ezt – posztumusz – a fiatalon elhunyt Siklósi Örsnek, az országosan elismert budakeszi AWS zenekar frontemberének, az egykori Prohászkás diáknak adományoztuk. Nagy megtiszteltetés, hogy a díjátadóval egybekötött idei március 15-i ünnepségünkön közreműködik városunk újdonsült polgára, Szalóki Ági többszörös Fonogram-díjas, Artisjus előadói díjas, Regionális Prima díjas, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, és Szabó Sipos Barnabás Budakeszin élő országosan ismert és elismert színművész is.  Az eseményt a járványhelyzetre tekintettel az online felületeken keresztül közvetítettük.

Járvány idején is számíthatnak az önkormányzatra

Önkormányzatunk a koronavírus miatti nehéz időkben is a stabilitásra, megbízható, kiszámítható gazdálkodásra törekszik, ezért városunk költségvetése a korábbi években megszokott módon idén is rendkívül takarékos, és a hosszú távú terveket szolgálja. A költségvetés jelentős részét ezúttal is a fejlesztésekre fordítjuk. Az olyan nagyberuházásokhoz biztosítunk megfelelő anyagi hátteret, mint amilyen az új piac építés, a makkosmáriai csapadékvíz elvezetés, a vállalkozói park építése, és a kerékpárútépítés. A járványhelyzetre miatt ugyanakkor kiemelten kezelünk minden olyan szociális ellátást, szolgáltatást, intézkedést, amely a korábbi években már működött és bevált Budakeszin, ezek támogatását az idei költségvetésben is biztosítjuk.  

Folytatódnak a fejlesztések

Februárban megkezdődött a tanuszodánk építése. A munkaterületet elkerítette a kivitelező, így sportpályánkat a munkálatok ideje alatt is zavartalanul használhatják a budakesziek. Elkészült a bringapark is, már sokan használják, de mivel az extrém kerékpározás veszélyes sport, ezért a pályát védőkerítéssel vesszük körül. A cél az, hogy mindenki betartsa a kifüggesztett házirendet, és csak kellő körülteintéssel, saját felelősségére használja a létesítményt.

A gyalogosok védelmére fekvőrendőröket telepítettünk a Márity László utcában

Számos jelzés érkezett az önkormányzathoz azzal kapcsolatosan, hogy az autósok nem tartják be a sebességkorlátozást az új iskola közelében a Márity László utcában, veszélyeztetve a gyalogosok testi épségét. Ezért ideiglenes intézkedésként fekvőrendőröket helyeztünk ki, végleges megoldásként folyamatban van egy kiemelt zebra hatósági engedélyeztetése, és más forgalomlassító megoldásokon is dolgozunk. A gyalogosok védelme mindennél fontosabb!

Idén is zökkenőmentes lesz a bölcsődei és óvodai beiratkozás

Már megjelent az óvodai és bölcsődei beiratkozásról szóló polgármesteri határozat, május 3-án, 4-én, és 5-én írathatják majd be gyermekeiket a budakeszi szülők a következő idei nevelési évre. A járványhelyzet függvényében szükség esetén a beiratkozást online is lehetővé tesszük.

Budakeszit is nagymértékben érinti a koronavírus-járvány harmadik hulláma

Továbbra is lehet regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra. Mindannyian várjuk a közösségi élet újraindítását, ezért is fontos, hogy valamennyien felelősen döntsünk az oltakozásról, hiszen ezzel mások életére is hatással vagyunk. Ha egészség van, minden van!

 

Dr. Győri Ottilia polgármester

 

https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2021/03/2021-03.pdf

 

 

Megosztom a cikket